Home În Lume Matematicianul John Nash a murit într-un accident de taxi

Matematicianul John Nash a murit într-un accident de taxi

DISTRIBUIŢI

Matematicianul american John Nash, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 1994, a murit sâmbătă, împreună cu soția sa, Alicia Nash, într-un accident de mașină pe coasta estică a Statelor Unite, a informat duminică poliția, citată de AFP.

Cunoscutul om de știință care a inspirat filmul „A Beautiful Mind” (2002) se afla alături de soția sa într-un taxi al cărui șofer a pierdut controlul volanului și s-a lovit de parapet pe o autostradă din New Jersey, a precizat poliția.

John Nash avea vârsta de 86 de ani și era specializat în domeniile teoriei jocului, geometriei diferențiale și ecuațiilor diferențiale parțiale, activând în calitate de cercetător principal (Matematician Senior Researcher la Universitatea Princeton. Este laureat al Premiului Nobel pentru Economie din 1994.

Nash este, de asemenea, subiectul principal al filmului hollywoodian, A Beautiful Mind (O minte sclipitoare), care a fost nominalizat pentru opt premii Oscar, dintre care a câștigat patru, bazat pe biografia aceluiași nume, geniului său matematic și lupta sa cu schizofrenia.
Conform propriilor afirmații, „Am petrecut perioade între 5 și 8 luni în spitale, în New Jersey, întotdeauna fără acordul meu și întotdeauna căutând un motiv legal pentru a fi eliberat. Și asta se întampla atunci când am fost suficient de mult timp spitalizat pentru a renunța în cele din urmă la ipoteze delirante și a reveni la a gândi singur, ca un om al circumstanțelor mai convenționale și a reveni la cercetarea matematică. În aceste interludii de, cum ar fi fost, raționalitate aplicată, am reușit să fac unele cercetări matematice respectabile. Astfel, au venit cu privire la cercetarea pentru «Le problème de Cauchy pour les équations différentielles d’un fluide général»; ideea că prof. Hironaka a numit-o «The Nash blowing-up transformation» și cele ale «Arc Structure of Singularities» și «Analyticity of Solutions of Implicit Function Problems with Analytic Data». Dar după reîntoarcerea mea la ipotezele delirante, asemănătoare viselor, de la sfârșitul anilor ’60, am devenit o persoană a gândirii influențată delirant, dar cu un comportament oarecum moderat și astfel am evitat spitalizările și atenția directă a psihiatrilor.
Astfel, timpul a trecut. Apoi, treptat, am început să resping din punct de vedere intelectual unele linii de gândire aberant influențată, care a fost caracteristică orientării mele. Aceasta a început evident, cu respingerea gândirii cu orientrare politică, ca pe o pierdere fără speranță a efortului intelectual.”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.