Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a aterizat ieri, pe aeroportul din Beirut, in incercarea de a mai calma spiritele in Liban. -Avem de-a face cu o perioada foarte critica-, a spus seful organizatiei mondiale, dupa ce s-a intalnit cu ministrul libanez de externe, Fawzi Salloukh.
Vizita lui Kofi Annan are loc dupa declaratiile liderului Hezbollah, seicul Hassan Nasrallah, care a spus ca nu ar fi ordonat rapirea soldatilor israelieni daca ar fi stiut ca Israelul va reactiona militar. Pentru ca au inceput sa se faca auzite si critici publice la adresa organizatiei Hezbollah pentru ca a fost cea care a starnit conflictul cu Israelul, liderul organizatiei a recunoscut acum ca nu ar fi ordonat capturarea celor doi soldati israelieni daca ar fi stiut ca Israelul va reactiona printr-o ofensiva militara. -Nu ne-am gandit ca ar exista nici 1% sanse ca rapirea celor doi soldati israelieni sa duca la un razboi de o asemenea amploare-, a spus liderul Hezbollah. In mod ironic, chiar intr-un moment in care lumea araba il vede ca pe un erou, liderul Hezbollah e supus presiunilor acasa, comenteaza BBC.
Mai mult, declaratiile sale ar putea chiar convinge guvernul israelian ca ofensiva armatei israeliene si-a atins scopul de a-si reimpune imaginea de armata puternica si rezistenta la atacuri precum cele ale Hezbollah. Majoritatea libanezilor (51%) doresc ca miscarea Hezbollah sa depuna armele dupa o luna de conflict intre armata isrealiana si combatantii siiti, potrivit unui sondaj de opinie publicat ieri. Ancheta, realizata de institutul Ipsos si publicata de cotidianul francofon -L*Orient Le Jour-, dezvaluie insa divergente de opinie in randul comunitatilor religioase din Liban. Astfel, 84% din siiti prefera ca Hezbollah sa-si pastreze armele, spre deosebire de 79% din druzi, 77 de procente din crestini si 54% din sunniti.
Schimb
E posibil ca acum, in incercarea de a mai inchide un capitol, secretarul general al ONU sa fie rugat sa medieze schimbul de prizonieri pe care Hezbollah l-a cerut de la bun inceput. Tot ieri, Ministerul italian de Externe a precizat ca Italia nu intreprinde -tratative secrete- privind un schimb de prizonieri intre miscarea siita libaneza Hezbollah si Israel.
Nasrallah a declarat ca au inceput negocieri prin intermediul presedintelui parlamentului libanez, Nabih Berri, pentru un schimb de prizonieri intre Israel si partidul sau, adaugand ca -Italia si Natiunile Unite sunt interesate- sa participe si ele la proces. Cu alte cuvinte, in cazul in care Italia a dezmintit, raman Natiunile Unite.
FINUL creste
Intre timp, forta ONU de mentinere a pacii continua sa prinda contur. Bulgaria a anuntat ieri ca va trimite circa 100 de persoane in forta internationala din Liban. La randul ei, Turcia a decis sa participe la Forta interimara ONU din Liban, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului de la Ankara, Cemil Cicek, la incheierea unei sedinte a guvernului. Fara sa anunte insa numarul soldatilor turci care vor lua drumul Libanului, oficialul turc a precizat ca parlamentul se va reuni in cel mai scurt timp posibil pentru a decide acest lucru. In plus, primii soldati italieni urmeaza sa soseasca in Liban. Ministerul italian al Apararii a anuntat ca primii 800-1.000 de soldati, din contingentul total de 3.000, vor pleca din Brindisi cu portavionul Garibaldi, urmand sa ajunga vineri in Liban.