Criza prin care trece Macedonia s-a adancit luni noaptea, cand peste 5.000 de manifestanti au luat cu asalt cladirea Parlamentului de la Skopje, unde presedintele Boris Trajkovski se afla in reuniune cu liderii principalelor partide, incercand sa ajunga la un acord politic. O parte dintre protestatari a reusit sa treaca de cordonul de Politie, aruncand cu pietre in geamuri si fortand intrarea in cladirea Parlamentului. Cativa rezervisti, inarmati cu kalasnikov-uri, au tras rafale repetate in timp ce se aflau in sediu. Protestatarii au stricat mobilierul din interiorul cladirii si l-au aruncat pe geam, arborand apoi steaguri macedonene la balcoane. Presedintele si ceilalti lideri politici au fost evacuati pe o iesire de siguranta, inainte ca manifestantii sa reuseasca sa intre in sediu. In strada, multimea a cerut demisia lui Boris Trajkovski si au scandat -Camere de gazare pentru albanezi!- si -NATO a tradat-. Anuntul ca fortele guvernamentale se confrunta din nou cu gherilele albaneze in apropiere de Tetovo a marit si mai mult tensiunea. Focuri de arma automata s-au auzit pe parcursul a mai multor ore, insa nu era clar din ce directie provin, cine trage si care sunt tintele vizate. Politia nu a folosit forta pentru a dispersa multimea. Mai mult chiar, la un moment dat, se pare ca aproximativ 30 de politisti s-au alaturat demonstrantilor, fluturand steaguri macedonene.
-NATO ne-a silit sa cedam in fata gherilelor albaneze-
Ieri era liniste in Skopje. -Am primit asigurari ca presedintele si Guvernul detin controlul total asupra Armatei si a Politiei-, a precizat ministrul suedez de externe, Anna Lindh. -De asemenea, am fost informati ca Boris Trajkovski se va adresa in cel mai scurt timp natiunii printr-un discurs televizat-, a mai anuntat Anna Lindh. Asta nu inseamna ca totul s-a sfarsit cu bine. Dimpotriva. Multimea a avut motive clare si serioase pentru a iesi in strada si ar putea sa o faca din nou, in orice moment. Acestia sunt nemultumiti de atitudinea binevoitoare a Guvernului fata de comunitatea internationala. Picatura care a umplut paharul a fost recentul acord de incetare a focului la Aracinovo, negociat de reprezentantii NATO si ai Uniunii Europene cu rebelii albanezi. Prin acest acord, gherilelor li s-a permis sa se retraga din Aracinovo, chiar daca au refuzat sa predea armele. Aproximativ 500 de rebeli albanezi au parasit aceasta localitate, situata la mai putin de 10 kilometri de capitala, escortati de trupe NATO si de observatori ai UE. Incercand sa restabileasca ordinea in strada, ministrul macedonean de interne, Ljube Boskovski, a explicat demonstratilor ca Guvernul a fost silit de catre NATO sa cedeze gherilelor. Intr-adevar, Skopje se vede nevoit sa joace dupa cum canta comunitatea internationala, din moment ce aceasta ameninta ca va bloca ajutorul financiar, daca Macedonia nu va ajunge pe cale pasnica la un acord intre partidele slave si albaneze. Din cele 68 de milioane pe care Vestul le-a promis Guvernului de la Skopje ca sprijin bugetar, doar un sfert au ajuns la Skopje, restul milioanelor urmand sa fie livrate in cazul in care se semneaza un acord politic. UE si NATO sustin in continuare ca nu se pune problema unei solutii militare la conflictul din Macedonia, insa strategia lor fata de Skopje s-a schimbat simtitor. Se pare ca Vestul nu mai are incredere in capacitatea Macedoniei de a iesi singura din criza si de aceea a decis sa se implice cu consecventa la rezolvarea problemelor de aici. Cu atat mai mult cu cat, in luna ianuarie a anului viitor, vor fi alegeri in Macedonia, iar premierul Georgievski nu pare dornic sa piarda capital politic dand curs solicitarilor de modificare a Constitutiei venite din partea comunitatii albaneze. Dovada a implicarii mai active a comunitatii internationale in conflictul din Macedonia sta recenta reuniune a ministrilor de externe ai UE de la Luxembourg, la care au participat si delegati ai Guvernului macedonean. De asemenea, decizia luata de Cei 15 de a numi un trimis special permanent la Skopje, in persoana fostului ministru de externe al Frantei, Francois Leotard. Jack Straw, ministrul britanic al afacerilor externe, este si el asteptat la Skopje in cursul zilei de azi sau maine.
Manifestatiile de luni noaptea s-au incheiat fara a se inregistra victime. Victime sunt insa sutele de macedoneni, in special patroni de magazine, care au parasit capitala in graba. Acestia sustin ca au primit scrisori de amenintare de la un grup autointitulat -Fortele Paramilitare Macedonene 2000-. -Albanezii sunt in panica si toti sunt pe picior de plecare-, spun etnicii albanezi din Skopje.