Home În Lume Mladici, pe jumatate arestat

Mladici, pe jumatate arestat

DISTRIBUIŢI

Date contradictorii referitoare la arestarea lui Ratko Mladici, inculpat pentru crime de razboi, au circulat in ultimele doua zile in presa sarba si internationala. In timp ce mass-media belgradeana sustinea cu insistenta ca fugarul ar fi fost retinut, oficialii sarbi, dar si Tribunalul Penal International (TPI) au dezmintit informatia, sustinand ca ar fi vorba despre manipulare sau despre -exaltare mediatica-.

De altfel, ieri, nici macar in presa belgradeana vestile nu coincideau. Unele ziare sustineau ca Mladici ar fi fost capturat, altele – ca autoritatile sarbe purtau negocieri cu fugarul, in timp ce o a treia categorie mergea si mai departe, anuntand ca acuzatul ar fi fost arestat, dus la baza americana Tuzla, de unde ar fi fost transportat pe calea aerului la Haga.

Seful cabinetului de la Belgrad, Vojislav Kostunica, dar si ministrul sarb de interne au negat vehement retinerea fostului lider militar al sarbilor din Bosnia. Surse din cadrul NATO, citate de publicatia -Guardian-, nu au putut confirma arestarea, iar procurorul TPI pentru fosta Iugoslavie, Carla Del Ponte, a declarat ca guvernul sarb ar fi asigurat-o de faptul ca Mladici este in continuare in libertate. Mai mult, ea a precizat ca nici macar nu se poarta negocieri intre autoritati si Mladici.

Miza

Generalul Ratko Mladici este acuzat pentru rolul jucat in asedierea orasului Sarajevo si pentru masacrul de la Srebenica, unde peste 8.000 de musulmani bosniaci si-au pierdut viata. Este cautat de zece ani – deoarece arestarea si extradarea lui este una dintre conditiile pe care Serbia trebuie sa le indeplineasca pentru a adera la UE – dar se crede ca depistarea lui este atat de dificila deoarece generalul ar fi sustinut atat de catre civili, cat si de catre ofiteri activi sau in rezerva.

De altfel, nu este prima data cand zvonul arestarii sale izbucneste in presa, dar se pare ca de asta data s-a declansat o avalansa de informatii, mult mai puternica decat cele anterioare. Analizand cauzele acestei adevarate -explozii-, un comentariu realizat de BBC aminteste ca ministrul apararii, Zoran Stankovic, a avut discutii secrete cu sotia si fiul lui Mladici in urma cu doua luni si ca exista zvonuri potrivit carora acele intrevederi ar fi abordat tocmai varianta unei predari pasnice a generalului.

De ce are loc tocmai acum aceasta inflatie de zvonuri, se intreaba insa autorul articolului? Poate pentru ca Belgradului i se cere insistent sa il aresteze pe Mladici, iar discutiile despre negocieri in vederea predarii sau despre operatiuni de capturare pot sa faca bine imaginii oficialilor sarbi. In al doilea rand, observa BBC, este posibil ca informatiile sa fi fost lansate pentru a testa reactia opiniei publice fata de un astfel de deznodamant. Apoi, este imaginabil si ca negocierile respective se poarta cu adevarat, iar anumite informatii ar fi ajuns la presa.

Aparte de articolul amintit, exista si politologi care cred ca este posibil ca Mladici sa fi fost arestat, dar ca vestea este tinuta in secret deoarece opinia publica sarba ar fi deja sensibilizata de debutul negocierilor privind statutul Kosovo.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.