În primul discurs public, Monica Lewinsky, 41 de ani, spune că doreşte să ofere un scop trecutului ei, printr-o campanie împotriva culturii toxice a internetului. Ea se descrie ca „prima persoană a cărei reputaţie a fost complet distrusă prin intermediul internetului“ şi vorbeşte de rolul său în aventura care aproape a pus capăt mandatului prezidenţial al lui Bill Clinton, scrie „The Telegraph“.
„M-am îndrăgostit de şeful meu, aşa cum te poţi îndrăgosti la 22 de ani. Însă şeful meu era preşedintele Statelor Unite“, a mărturisit ea la un summit organizat de publicaţie Forbes. „În 1995 am început o relaţie care a durat, cu întreruperi, timp de doi ani. La acea vreme, pentru mine însemna totul. Adică, pot spune că a existat o parte bună. Partea urâtă a fost atunci când totul a devenit public. Public şi răzbunător“, spune Monica.
Monica Lewinsky era stagiar la Casa Albă atunci când a început relaţia cu cel mai puternic om al lumii de atunci. Avea 25 de ani când totul a devenit public. Despre această relaţie s-au scris pagini întregi de ziar, s-a discutat timp de zeci de ore la televiziuni din toată lumea, dar au existat şi bârfe pe site-urile de profil, fapt pe care Lewinsky l-a denumit „un fenomen viral care, putem spune, a fost prima manifestare a reţelelor sociale“.
„Mă holbam la ecranul computerului şi îmi petreceam toată ziua strigând: «Oh, Doamne!» şi «Nu-mi vine să cred că au scris asta!», sau «Asta au scos-o din context!». Şi astea erau singurele gânduri care îmi întrerupeau o frază neobosită din minte: «Vreau să mor!»“, spunea ea.
Lewinsky spune că plănuieşte să-şi dedice timpul încercând să schimbe cultura internetului care, în mod obişnuit, distruge şi umileşte oamenii în ochii publicului. Ea a adăugat că s-a implicat în această cauză după ce a citit despre Tyler Clementi, un student homosexual care s-a sinucis în 2010 după ce colegul său de cameră l-a filmat pe ascuns în timp ce era cu un bărbat şi apoi a postat filmul pe internet.
Moartea lui, spune Lewinsky, i-a amintit de faptul că şi ea avea gânduri de sinucidere periodice, atunci când presa o urmărea mereu în 1998. „Supravieţuind acestui lucru, vreau acum să ajut alte victime ale acestui joc al ruşinii. Vreau ca suferinţa mea să folosească la ceva, să dau un sens trecutului meu“, declară Monica.
Monica Lewinsky şi-a petrecut mare parte din ultimul deceniu în afara spaţiului public, dar recent a început să facă mici paşi în lumina reflectoarelor, scriind ocazional editoriale pentru „Vanity Fair“, notează „The Telegraph“. Ea şi-a făcut şi cont de Twitter luni dimineaţă, câştigând 16.000 de fani în doar câteva ore de la primul mesaj.
Vorbind în faţa unei audienţe, în mare parte formată din oameni cu vârsta sub 30 de ani, Lewinsky a recunoscut că mulţi dintre tinerii ascultători nu-şi aduc aminte scandalul Clinton şi se întreabă „cine dracu’ e“.
Reapariţia ei în public este o veste destul de proastă pentru Hillary Clinton care, se aşteaptă, să-şi lanseze ce-a de-a doua candidatură pentru Casa Albă, la începutul anului viitor.
În mai, anul acesta, Monica Lewinsky a răspuns unei înregistrări a unei conversaţii telefonice ce a avut loc la sfârşitul anilor ’90, în care Hillary Clinton o numea „o nebună narcisistă“. „Hillary Clinton a vrut să fie înregistrată când se înfurie pe amanta soţului. E posibil să-şi fi rănit soţul pentru că că nu a fost decentă, însă consider îngrijorător impulsul ei de a da vina pe femeie – nu doar pe mine, ci şi pe ea însăşi“, scria Lewinsky despre conversaţia telefonică înregistrată.