Home În Lume Motorul gripat al economiei germane primeste infuzii de la Beijing

Motorul gripat al economiei germane primeste infuzii de la Beijing

DISTRIBUIŢI

Revenirea firava a economiei germane constata in ultimul timp de specialisti si consemnata de statistici se bazeaza in principal pe exporturi. Probabil, una din motivatiile pentru care cancelarul Gerhard Schroder a plecat pentru trei zile in China. De luni pana miercuri, oamenii de afaceri care l-au insotit pe seful cabinetului federal pe taramul miracolului economic chinezesc sperau sa incheie contracte de miliarde de dolari sau macar sa initeze afaceri importante, comerciale sau de investitii. Drepturile omului, au anticipat scepticii, au fost plasate pe ultima treapta a importantei in contactele bilaterale programate.

Liu Di, o studenta in varsta de 23 de ani, isi va aminti cu siguranta de vizita cancelarului Schroder, aprecia -Deutsche Welle-. Impreuna cu alte doua colege, ea a fost eliberata din inchisoare ca un -cadou- pentru oficialului german, dupa ce fusese condamnata pentru ca indraznise sa critice guvernul tarii sale pentru restrictionarea accesului la Internet. Cazul lor reprezinta insa exceptia. Chiar daca respectarea drepturilor omului a figurat in acordul semnat luni de cele doua parti, Gerhard Schroder nu avea in plan sa ridice aceasta problema in discutiile cu presedintele chinez Hu Jintao sau cu prim-ministrul Wen Jiabao. Ar urma ca ministrul german al justitiei sa demareze un dialog pe aceasta tema, aceasta fiind calea pe care guvernul german crede ca este mai potrivit sa se mearga. Pana la o eventuala solutie comuna, Germania continua sa ramana principalul furnizor de ajutoare umanitare pentru China.

In top

In contrapartida, China continua sa ramana partenerul comercial numarul 1 al Germaniei. Explicabil, asadar, faptul ca scopul turneului a fost unul de afaceri. Exporturile germane catre China s-au dublat in 2003, inlocuind Japonia, care detinuse primul loc in topul partenerilor comerciali ai Berlinului. In schimb, Germania a devenit primul investitor al Beijingului. Berlinul importa si el masiv din China, nivelul de peste 11 miliarde de euro din primele sase luni al acestui an plasandu-l pe locul 7 pe lista exportatorilor in Germania. Daca dinspre China au plecat spre Germania marfuri si servicii de 11 miliarde pana la jumatatea anului, invers aportul a fost in valoare de mai bine de opt miliarde.

In prezent, in China activeaza aproximativ 2.000 de firme cu capital german, iar investitiile germane la Beijing inregistreaza o crestere spectaculoasa, depasind sapte miliarde de euro.

Printre partenerii de calatorie ai cancelarului s-au numarat presedintii unor mari companii precum Siemens, Commerzbank, Bombardier, Rolls Royce, Allianz sau gigantul turistic TUI. Acesta a deschis in China prima societate mixta de pe teritoriul gigantului asiatic in care partenerul privat german detine pachetul majoritar. O decizie remarcabila, s-a grabit sa o numeasca imediat cancelarul. Anul trecut, mai mult de 20.000 de cetateni chinezi au vizitat Germania, iar pe fondul eliminarii sistemului de vize, incepand din aceasta toamna, se asteapta ca numarul lor sa creasca spectaculos. Potrivit unor estimari recente, numarul chinezilor care calatoresc in strainatate este previzionat sa se ridice la 100 de milioane anual in urmatorii aproximativ 20 de ani sau chiar mai putin.

Una peste alta, acordurile guvernamentale si comerciale incheiate de delegatia germana la Beijing vizeaza domenii precum deschiderea de noi consulate, protectia investitiilor, cooperare in domeniul naval si energetic. China a anuntat ca intentioneaza sa preia o uzina de producere a plutoniului, construita in 1991 de catre grupul Siemens, dar care nu a fost niciodata pusa in functiune. Se estimeaza ca uzina va deveni liderul productiei de plutoniu pentru centrale nucleare din Europa, asadar inca o intelegere trecuta la capitolul succese.

In schimbul lor, cancelarul Gerdard Schroder a promis un lobby sustinut pe langa parteneri europeni pentru ridicarea embargoului impus de UE importului de armament din China, consecutiv evenimentelor sangeroase din Piata Tiananmen din 1989. Bruxellesul deja a reactionat impotriva ideii, apreciind-o deocamdata drept prematura. Ceea ce nu e tocmai rau, dat fiind ca seful guvernului german este deja un obisnuit al locului, fiind la a cincea vizita la Beijing, incepand din 1999. Ultima frontiera la care Schroder viseaza este sectorul auto. Industria auto germana luand cu asalt China, o imagine draga cancelarului, pe acelasi model pe care Berlinul l-a sprijinit cu ani in urma si care a dus la dezvoltarea industriei autohtone de profil.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.