Home În Lume Mult zgomot pentru nimic

Mult zgomot pentru nimic

DISTRIBUIŢI

Dupa cateva zile in care metropola de pe raul Hudson a fost martora depasirii recordurilor de caldura (cu temperaturi de aproape 20 de grade Celsius care i-au facut pe locuitori sa ia cu asalt aleile din Central Park si cafenelele din Little Italy), la New York a reinceput de joi sa ploua. Picaturi mari si reci de apa au cazut cu intermitente peste orasul tacut, in timp ce ceata groasa a plutit ore in sir printre multimea de zgarie nori din Manhattan. Iar daca la inceputul saptamanii new-yorkezii si turistii norocosi profitau de zilele insorite importate parca din caniculara Florida, astazi oamenii sunt mohorati si alearga zgribuliti sa se adaposteasca de vantul ce le sfichiuie fetele. Marile bulevarde sunt pustii, asa cum sunt si locurile rezervate pentru protestele anti-globalizare care trebuiau sa insoteasca intalnirea liderilor politici si economici de la elegantul hotel Waldorf-Astoria. Anuntate cu mare tam-tam de organizatori si astepate cu reala ingrijorare de new-yorkezi, demonstratiile impotriva Forumului Economic Mondial au lipsit aproape cu desavarsire in prima zi a lucrarilor desfasurate sub o umbrela de securitate dintre cele mai impresionante.

Pe Park Avenue, intr-una din cele mai exclusiviste zone din Manhattan, noaptea de miercuri spre joi a fost una neobisnuita pentru rezidentii apartamentelor ce se insira de-a lungul bulevardului cunoscut pentru chiriile sale ce pleaca lunar de la 2.000-3.000 de dolari. Imediat dupa miezul noptii, fortele de ordine (masate de cateva zile pe strazile din jur), au blocat complet accesul in jurul Hotelului Waldorf, finalizand astfel unul dintre cele mai importante planuri de securitate puse la punct de strategii din Departamentul de Politie si transformand intregul Midtown intr-o -zona zero- de protectie. Motivul acestei demonstratii de forte neobisnuita? Anuntatele manifestarii ale militantilor anti-globalizare, ale ecologistilor, sindicatelor si asociatii ale studentilor, care promisesera ca vor bruia intalnirea celor peste 3.000 de invitati la Forumul Economic si despre care se credea ca vor depasi in violenta precedentele proteste de la Seattle, Quebec sau Genoa.

-Suntem peste 12.000 de ofiteri pe strazile din Manhattan si suntem pregatiti sa facem fata oricarei situatii-, imi spune sergentul Jaime Greenfield, o politista de culoare, care impreuna cu alti cateva zeci de ofiteri se afla postata in fata cladirii -Bank of America- de la strada 49. O intreb daca crede ca vor avea probleme in zilele forumului, iar femeia ridica umerii in semn de nehotarare. -Nu stiu ce sa-ti spun, stiu doar ca am fost instruiti si vom aplica legea ca la carte-, raspunde ea, in timp ce, in jurul nostru, politisti cu casti de metal si arme semniautomate verifica actele de identitate ale celor care trec pe bulevard.

E miezul zilei in Manhattan si, daca strazile n-ar fi sufocate de politisti (pe biciclete, calare sau pur si simplu masati in fata cladirilor celor de la JP Morgan, Citibank, Starbucks sau Fidelity Investments), ai putea zice ca este o zi obisnuita de ianuarie. Nu poti insa sa nu remarci multimea de oameni in albastru care patruleaza pe strazi, baricadele de fier care se intind pana departe si zgomotul asurzitor pe care-l fac elicopterele ce se invart deasupra noastra. Pe partile sale laterale, Hotelul Waldorf – spre care curg in sir neintrerupt luxoasele Audi Sedan puse la dispozitie de organizatori – este protejat de masini blindate ale NYPD, in timp ce camioane uriase umplute cu nisip sunt plasate direct in mijlocul intersectiei, sa impiedice accesul in zona a vehiculelor suspecte.

Incerc sa descopar grupurile de protestatari care anuntasera demonstratii masive la ceremonia de deschidere a forumului, insa mi-e imposibil. Doar la o strada distanta, inconjurati de bariere de lemn si supravegheati de sute de politisti, cateva zeci de membrii ai sectei Falun Dalfa (sau Falung Gong, asa cum sunt cunoscuti dupa denumirea lor asiatica) protesteaza impotriva -torturarii si asasinarii oamenilor nevinovati- de catre guvernul de la Beijing.

Toti participantii – majoritatea femei si aproape toti de origine chineza – sunt imbracati in galben, iar vociferarile lor se pired sub zgomotul picaturilor grele ce cad pe trotuare.

Ma indrept spre Fifth Avenue, unde, in fata magazinului GAP de la strada 54, era anuntata o demonstratie a Central Labor Council si a grupului U.N.I.T.E. Nu sunt insa decat vreo 50 de oameni adunati pe trotuarul udat de ploaie, iar mainile lor agita cateva pancarte colorate. -Nu e drept ca un mic grup de oameni ce au pus mana pe finantele lumii sa hotarasca soarta catorva miliarde cu care nu au nici un fel de legatura-, imi spune Libby Gills, studenta la New York School for Collaborative Studies aratandu-mi cu mana masinile ce opresc in fata Hotelului Waldorf si delegatii care forfotesc in holul luminat feeric. O intreb de ce si-au ales -GAP–ul ca loc de protest si fata imi spune cu naduf, parca recitind o poezie: -Pentru ca, la fel ca multe alte simboluri ale Americii – Coca Cola, Starbucks, McDonald*s sau Banana Republic -, cei de aici folosesc mana de lucru extrem de ieftina, iar la fabricile lor din Ecuador sau Honduras, muncitorii sunt platiti cu mai putin de un dolar pe ora-. Vrea sa mai spuna ceva, insa grupul incepe sa huiduie si sa fluiere, agitandu-se in jurul catorva politisti. Cinci dintre demonstranti au fost izolati de grup si sunt dusi spre un microbuz al politiei. Asa cum am sa aflu mai tarziu, tinerii au fost arestati in virtutea unei legi controversate datand din secolul 19 si care interzice ca mai multi de doi demonstranti sa poarte masti pe fata in timpul unui protest. -Vedeti cum suntem tratati noi, reprezentantii celor fara ajutor?-, ma intreaba fata, dupa care se alatura grupului si reincepe sa strige lozinci, incercand sa atraga trecatorii in jurul lor, insa aproape nimeni nu se opreste. -Cred ca toti acesti hippioti drogati si ignoranti ar trebui sa ne respecte durerea provocata de tragedia de la Wolrd Trade Center si sa taca-, imi spune furios Darryl McLogan, unul dintre asistenti de vanzari de la magazinul Prada. -Pe langa faptul ca fac zgomot, ne fac si sa pierdem o multime de bani caci indeparteaza clientii-, spune barbatul, dupa care adauga ca toate companiile si restaurantele din jur sunt afectate de agitatia acestor – neaveniti-.

… Conform celor declarate de sefii Departamentului de Politie, doar o mana de incidente minore au marcat prima zi a Forumului Economic de la New York. Ofiterii prezenti pe strazi n-au efectuat decat cateva arestari, majoritatea pentru tulburarea linistii publice. Cu toate acestea, au avertizat ei, zilele urmatoare pot aduce schimbari majore in atitudinea demonstrantilor, iar situatiile pe care nu le doreste nimeni se pot ivi in orice moment. Deocamdata, insa, la New York e liniste si toata agitatia din saptamanile trecute pare sa fi fost mult zgomot pentru mai nimic.


Romania – studiu de caz la New York

orumul Economic Mondial reprezinta o buna oportunitate pentru Romania in vederea prezentarii unei imagini cat mai favorabile a tarii noastre in lume cu atat mai mult cu cat, potrivit declaratiilor premierului Adrian Nastase, -Romania are ce sa spuna dupa un an de evolutii relativ bune.-

Masa rotunda intitulata -Romania – 2002- este din nou un prilej de a vorbi despre tara noastra, situatia ei devenind in felul acesta studiu de caz la New York.

Dupa ce a participat la ceremonia de deschidere a Forumului, delegatia romana condusa de premierul Adrian Nastase, va petrece 4 zile la New York unde va lua parte la dezbaterile internationale ale acestei prestigioase conferinte internationale. Premierul este insotit de ministrul de externe, Mircea GEoana, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, de ministrul comunicatiilor, Dan Nica sI secretarul general al Guvernului, SErban Mihailescu.

Participarea la Forumul Economic Mondial ofera de asemenea, prilej unor intrevederei sI discutii ce isI vor putea dovedi cu timpul utilitatea. In plus, alocutiunile premierului despre tara noastra vor oferi o imagine asupra situatiei Romaniei in contextul eforturilor de integrare in Alianta Nord-Atlantica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.