Home În Lume Muntenegru, in fata unui vot crucial

Muntenegru, in fata unui vot crucial

DISTRIBUIŢI

Alegerile generale de duminica din Muntenegru vor fi cruciale pentru viitorul minusculei republici din federatia iugoslava, dar si pentru viitorul Serbiei si al federatiei insesi. Prin extensie, dar nu pe fondul unei speculatii fara nici o baza reala, acestea vor influenta evolutia situatiei generale din intreaga zona. Sunt parca prea multi factori sub influenta votului a doar 450.000 de alegatori ai unei tari cu doar aproximativ 650.000 de locuitori. Asa o miza mare pe alegerea a 77 de deputati? Da, dar aceasta este doar prima ei parte. De ea depinde insa a doua, care este deja un nu sau un da direct, pentru ramanere in federatie sau pentru independenta. Daca alegerile vor fi castigate de proindependisti, acestia urmeaza sa organizeze un referendum in iunie, pe aceasta tema. Si daca muntenegrenii le vor fi dat lor votul duminica, logic, majoritatea lor va vota pentru independenta si la referendum. Campania electorala s-a incheiat joi, la ora 24.00. Corectitudinea alegerilor va fi urmarita de aproximativ 3.000 de observatori, dintre care 271 de observatori straini.

Iugosalvia in fata unui posibil deces politic

Peisajul politic muntenegrean, actual, reflecta fidel doua orientari radical opuse. Cele mai influente partide s-au reunit in vederea alegerilor in doua aliante cu obiective complet divergente. Coalitia proindependenta -Victoria Muntenegrului- (Partidul Socialismului Democratic si Partidul Social Democrat) este condusa de actualul presedinte al Muntenegrului, Milo Djukanovic. Ultimele sondaje indica victoria acesteia, prin acapararea a 42% dintre sufragii. Opusa ei, coalitia -Impreuna pentru Iugoslavia-, polarizata in jurul Partidului Socialist al Poporului- (premierul iugoslav Zoran Zizic este vicepresedintele acestuia), este acredidata cu 37% din preferintele electoratului. Daca acestea vor fi procentajele si dupa alegeri, atunci se va putea afirma ca Iugoslavia este condamnata la o rapida disparitie istorica. Ar fi o ultima zvacnire a unui deces politic dupa o boala deja cronica. De la instaurarea presedintelui Milo Djukanovic, in 1997, Muntenegru a facut multi pasi spre separarea sa de Serbia. De atunci, a introdus marca gemana ca moneda nationala in locul dinarului iugoslav si are propria sa politica externa. Din institutiile federale functionale si pe teritoriul ei, cele mai reprezentative au ramas doar armata si controlul traficului aerian… Practic, Serbia si Muntenegru functioneaza ca doua state independente, ruptura cu Belgradul devenind cvasitotala dupa ce Iugoslavia a amendat Constitutia, fara a tine seama de pozitia Parlamentului muntenegrean. Haosul legislativ federal nu a fost inlaturat nici dupa schimbarile democratice din Serbia, iar, in mentinerea sa, Podgorita a jucat un rol important. A fost si aceasta o cale de a justifica necesitatea unui viitor statut de independenta.

Separatismul Podgoritei nu este incurajat

Comunitatea internationala nu a incurajat niciodata separatismul muntenegrean. Sfaturi, indicatii, avertismente au venit de pretutindeni. Intr-o ultima luare de pozitie, Grupul de Contact pentru Iugoslavia a declarat ca un Muntenegru democratic isi are locul intr-o Iugosalvie democratica. Grupul poate fi considerat purtatorul mesajului comun al UE si al Rusiei. In ce alte probleme mai are UE opinii identice cu cele ale Rusiei? Ultimele mesaje din partea comunitatii internationale, Podgorita le traduce, insa, ca pe o atenuare a acestei orientari si scoate in evidenta mai ales apelul la dialogul Serbia – Muntenegru. In baza acestei premise, concluzia puterii de la Podgorita este ca Europa ar fi inteles noile realitati, chipurile optiunea neingradita pentru independenta. Intrebarea este daca premisa este si corecta.

Belgradul, ingrijorat, nu intervine

Belgradul s-a declarat gata sa accepte vointa muntenegrenilor. Dar Belgradul nu vede cu ochi buni spargerea federatiei. Si cum ar putea-o face? Separarea Muntenegrului ar putea aduce Serbia intr-o situatie dificila. Si albanezii kosovari reclama independenta pentru provincia care apartine Serbiei, desi provizoriu se afla sub administratie ONU. Aici succesele privind constructia unei societati multietnice, asa cum prevede scenariul Rezolutiei 1244, sunt undeva departe, dincolo de orizont. In Kosovo, situatia de echilibru precar se intretine cu foarte multi bani. Mult mai putine milioane de dolari ar costa ciuntirea Serbiei si promovarea independentei Kosovo… Independenta Muntenegrului ar putea fi doar un inceput de schimbari de granite in Balcani. Apoi, va accepta comunitatea sarba din Mutenegru separarea de o federatie care a fost pentru ea patria-mama? Cum va resimti Serbia pierderea iesirii sale la Adriatica?… Belgradul da, aparent, mana libera puterii de la Podgorita, dar, ca un ultim semnal, s-a declarat dezinteresat de viziunea acesteia privind o uniune de state independente, Serbia – Muntenegru. Coalitia -Impreuna pentru Iugoslavia- din Muntenegru a sustinut, pe parcursul intregii campanii electorale, ca Djukanovic duce o politica -aventurista, iresponsabila, ca -se joaca cu soarta republicii-, ca nu face decat sa repete politica -parintelui sau ideologic-, Slobodan Milosevici. Totusi, la inceputul lui aprilie, peste 50% dintre muntenegreni ar fi votat pentru coalitia proindependista a lui Djukanovic. De atunci, umarul lor a cunoscut o oarecare scadere. Cat de mult, se va afla duminica seara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.