Home În Lume NATO zice ca nu se rupe

NATO zice ca nu se rupe

DISTRIBUIŢI

Se despart sau nu tarile Europei de NATO? Ministrii de externe ai statelor NATO, si dupa ei si ambasadorii acelorasi state la NATO, s-au adunat luni si, respectiv, ieri, sa ia in discutie temerile exprimate de SUA cu privire la proiectul apararii europene separat de NATO. Purtatorul de cuvant al Aliantei, Jamie Shea, a explicat dupa intalnirea de luni a ministrilor de externe ca reprezentantele vechiului continent din Alianta -au incercat din rasputeri- sa asigure Statele Unite ca proiectul apararii europene va fi pus in termenii complementaritatii cu NATO. Ideea a fost lansata in aprilie, adica exact dupa criza Aliantei generata de abordarile diferite legate de Irak. Autorii ei oficiali sunt Franta, Germania, Belgia si Luxemburg, adica -facatorii de ciocolata-, dupa cum le-a numit ironic un purtator de cuvant al Casei Albe.

In ciuda retoricii publice, este total neclar daca intalnirea a raspuns in mod real temerilor americane, Statele Unite fiind cele care au convocat intalnirea -de urgenta- a reprezentantilor Aliantei. Intrebarea este daca planurile europene de infiintare a unui cartier general militar al UE pot duce in final la o activitate militara paralela cu cea a NATO. Presedintele in exercitiu al UE, Silvio Berlusconi – un fel de mediator intre SUA si UE -, spunea cu cateva luni in urma ca Uniunea Europeana trebuie sa devina si un gigant politic si militar, dincolo de dimensiunile economice ale -federatiei- continentale. Partenerii de peste Ocean, inclusiv secretarul de stat american Colin Powell, au explicat de mai multe ori ca Europa ar trebui sa cheltuiasca mai mult pe tehnologie si echipamente militare in interiorul NATO, nu pe construirea unor altor structuri. Toti aliatii europeni au incercat din rasputeri sa dea asigurari de transparenta in relatia cu Statele Unite si au insistat pe ideea ca se vor incerca sa evite orice paralelisme, a explicat purtatorul de cuvat al NATO. Marea necunoscuta o reprezinta Marea Britanie, a carei pozitie clara nu este cunoscuta, pe fondul declaratiilor contradictorii care au pus relativ pe ganduri Statele Unite. Ieri, dupa intalnirea care a fost gazduita de Franta, ministrul britanic de externe, Jack Straw, a reafirmat angajamentul britanic de partea NATO, explicand ca -nu se pune problema- separarii de Alianta a UE sau a desprinderii anumitor componente din atributiile pe care acesta le detine.

Dar, pana la discutia legata de pozitia pro sau contra a statelor UE, analistii pun pe tapet ceea ce ar presupune punerea in practica a ideii. Ar fi vorba, pe de o parte, de infiintarea unui centru de planificare, ca o prima etapa, dar marea provocare o reprezinta partea financiara a ambitioaselor planuri, in conditiile in care participarea financiara a Europei la bugetul NATO este mult mai mica decat cea a SUA.

Una peste alta, este de asteptat ca intalnirile la nivel informal sa continue, desi se pare ca nu toata lumea vede utilitatea lor. -Facem conversatie terapeutica pentru Nicholas Burns-, a declarat unul dintre diplomatii europeni dupa intalnire, referindu-se la ambasadorul american la NATO, care exprimase initial temerile administratiei fata de planurile europene.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.