Home În Lume -Ne integram, dar de ce trebuie sa fim si bucurosi?-

-Ne integram, dar de ce trebuie sa fim si bucurosi?-

DISTRIBUIŢI

Mai mult de trei sferturi din cehi au votat pentru aderarea la Uniunea Europeana, in cadrul referendumului desfasurat la sfarsitul saptamanii aproximativ 77% din cetatenii cu drept de vot aproband statutul de membru UE al Cehiei incepand cu 1 mai 2007. Cu o participare de 55%, rezultatele referendumului au toate sansele sa fie validate, mai ales ca legea nu prevede un prag minim de participare.

Ceva pare sa fie insa altfel in Cehia decat in celelalte state candidate in care populatia a decis prin referendum intrarea in Europa largita. Daca in restul statelor candidate sprijinul aratat de autoritati a fost total si foarte sustinut, victoria fiind sarbatorita, in Polonia, de exemplu, cu sampanie, la Praga presedintele Vaclav Klaus a definit aderarea ca o casatorie din interes si a refuzat sa spuna cum a votat. -Sunt absolut convins ca votul meu a fost cel corect si il puteti ghici-, a raspuns Klaus. Mai mult chiar, cuvantul de ordine lansat de presedintele ceh in privinta oportunitatii ca tara sa sa devina membru UE a fost -poate-. Un -poate- al carui sens a inclinat mai mult spre -nu- decat de -da-.

In urma uriaselor presiuni exercitate de mass-media pentru a-si clarifica pozitia, Vaclav Klaus a replicat cu un dezacord disimulat intr-o fraza lunga, in legatura cu care mai toata lumea s-a intrebat de ce presedintele n-o fi spus pur si simplu -nu-. -Fiecare dintre noi va decide daca Cehia ar trebui sa cedeze o mare parte din atributiile sale de suveranitate unei structuri supranationale, in schimbul calitatii de membru si de participant la decizii. Sunt sigur ca cetatenii sunt capabili sa puna in balanta aceste doua elemente importante-, a fost aprecierea lui Klaus. -Ne integram, dar de ce ar trebui sa ne si bucuram?-, a sunat mai departe explicatia oferita de catre un purtator de cuvant al presedintelui Klaus la intrebarea de ce seful sau este atat de sceptic.

Premierul Vladimir Spidla pare sa fi fost cel desemnat sa salveze onoarea autoritatilor, declarand ca rezultatul reprezinta o victorie a poporului ceh. O declaratie menita totodata sa reduca din scepticismul care domina printre cehii de rand in legatura cu viitorul Cehiei in calitate de membru UE. Aceasta presupune, printre altele, economii importante la buget pentru a atinge standardele macroeconomice ale UE, motiv pentru care profesorii au anuntat deja ca vor intra in greva. Din cauza aceleiasi austeritati bugetare impuse de aderare inclusiv la nivelul cheltuielilor pentru aparare, NATO are si ea o serie de nemultumiri. Scepticismul este foarte prezent si printre muncitori, care se tem ca o data cu intrarea in UE vor creste preturile.

Vaclav Havel, eurooptimist suta la suta

Daca presedintele Klaus nu s-a dat inapoi de la a-si manifesta scepticismul, fostul presedinte de dreapta Vaclav Havel a fost cel care a tinut stindardul europenismului. -Votati DA ca si mine!-, a strigat Havel miercuri noaptea multimii adunate la un concert in Praga. El a comentat ca doar -infractorii- se pot opune aderarii, o apreciere pe care toata lumea a vazut-o ca fiind indreptata impotriva presedintelui Klaus, vazut ca principalul exponent al coruptiei din Cehia. -Pierderea suveranitatii in UE poate fi pierduta doar de oameni lipsiti de onestitate si tradatori-, a continuat Havel.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.