Home În Lume Negocieri europene pentru Irak in afara UE

Negocieri europene pentru Irak in afara UE

DISTRIBUIŢI

In avanpremiera evenimentului de gradul zero pe care il constituie Adunarea Generala a ONU de la New York de la inceputul saptamanii viitoare, cand sunt programate intalniri bilaterale Schroder – Bush si Putin – Bush, diplomatia europeana incearca, oficial, o solutie comuna pe tema Irak. Tinta Statelor Unite o reprezinta obtinerea sprijinului militar si financiar din partea ONU pentru stabilizarea Irakului, in timp ce -opozitia- europeana din ONU isi concentreaza toate eforturile pentru a-i forta pe americani sa-si limiteze cat de mult posibil atributiile in administrarea tarii dupa caderea regimului Saddam Hussein.

Desi nu face parte din Consiliul Permanent al Natiunilor Unite, Germania a apelat la o miscare prin care sa-si sporeasca totusi importanta pe care i-o confera economia sa pe continent. Cancelarul Gerhard Schroder ar dori sa fie cel care sa-i prezinte oficial la New York presedintelui Bush oferta europeana pentru Irak, invitandu-i sambata la Berlin pe exponentii celor doua extreme, presedintele francez, Jacques Chirac, si premierul britanic, Tony Blair. Potrivit comunicatului oficial al cabinetului federal, intalnirea va incerca sa gaseasca -un teren comun-, care sa armonizeze viziunile diferite ale capitalelor europene. Intalnirea trilaterala este prima de acest fel dupa razboi, iar purtatorul de cuvant al Marii Britanii a anticipat deja ca ea va fi utila, urmand sa gazduiasca si alte teme in afara de Irak.

Ramane de vazut daca va fi chiar asa, din moment ce astazi vine la Berlin doar presedintele francez, Jacques Chirac, asteptat de cancelarul german pentru a se pune de acord cum sa abordeze discutia cu Tony Blair.

Mai departe, dupa consumarea intalnirii in trei de sambata, premierul spaniol, Jose Maria Aznar, este asteptat de Tony Blair la Londra, Madridul fiind un alt aliat al coalitiei anglo-americane in interventia militara din Irak.

Berlusconi nu se simte ocolit

Dincolo de rezultatele miscarilor diplomatice din week-end, nu a putut trece neobservata absenta premierului italian, Silvio Berlusconi, a carui tara exercita presedintia semestriala a UE. Rugat sa comenteze acest fapt, cu o simbolistica evidenta, mai ales dupa controversa estivala Roma – Berlin, Berlusconi a oferit o explicatie simpla. -Este vorba despre un mic-dejun informal, destinat tocirii asperitatilor dintre Franta si Germania, pe de o parte, si Marea Britanie, de cealalta-, a declarat premierul italian, o incercare, totodata, de a scoate in evidenta pozitia de mijloc a Italiei in criza irakiana, cand a sprijinit interventia, dar nu a participat la ea, asemenea Spaniei. Belusconi pare sa nu fie deloc ingrijorat, explicand ca a vorbit deja la telefon cu premierul francez, Jean-Pierre Raffarin, pe langa intalnirea cu seful diplomatiei germane, Joscha Fischer, aflat marti la Roma. Fischer a declarat, de altfel, ca Germania doreste sa sprijine Italia pentru a-si indeplini cu succes mandatul in fruntea UE, mai ales ca, a insistat el, vine intr-un moment foarte delicat.

Calea de mijloc, al carei adept este Berlusconi, pare sa fie singura cale spre o solutie care sa permita implicarea ONU in Irak. Oficiali americani de prim rang, citati de Washington Post-, au explicat ca varianta de compromis ar fi ca partea americana sa cedeze o parte din puteri guvernului irakian provizoriu, dupa ce Franta insistase pentru cedarea tuturor atributiilor intr-o luna, propunere -total nerealista-, dupa cum au calificat-o americanii. Sansele unei rezolutii raman totusi greu de estimat in acest moment, o serie de oficiali europeni, citati de acelasi ziar, explicand ca SUA nu pot garanta renuntarea la atributii, in ciuda asumarii acestei decizii printr-o rezolutie ONU. Consecinta ar fi, spun europenii, ca disputa transatlantica sa se adanceasca, in timp ce americanii considera indispensabila adoptarea unei rezolutii, pentru a-si consolida terenul de negociere cu statele membre ONU si cu institutiile financiare internationale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.