Dupa opt ani in care, prin Rudolph Giuliani, au condus destinele orasului, republicanii au reusit sa-si asigure dominatia in New York pentru inca patru ani, dupa ce Michael Bloomberg a reusit, marti seara, sa castige alegerile pentru Primaria metropolei. Doar doua procente (50% fata de 48%) l-au separat pe Bloomberg de candidatul Partidului Democrat, Mark Green, insa ele au fost suficiente pentru a face diferenta intre candidati si a asigura victoria magnatului media convertit in politician. Stapan peste un imperiu de presa cu sute de mii de angajati in intreaga lume, Bloomberg a dovedit ca, inconjurat de o echipa profesionista si dotat cu resurse nelimitate (peste 50 milioane de dolari cheltuite doar din propriul buzunar), poti sa depasesti statutul de amator in politica si sa faci fata unor adversari redutabili. Desi multe voci s-au grabit sa compare alegerile de marti cu scrutinul prezidential de anul trecut (al carui rezultat final s-a amanat pentru aproape doua luni), de data aceasta, suspansul nu a durat decat trei ore. La inchiderea sectiilor de votare, intrecerea era considerata stransa intre cei doi candidati, cu un usor avantaj de partea lui Green. La -B.B. King Blues Bar-, in Times Square, acolo unde Michael Bloomberg si-a stabilit cartierul general, nimeni nu credea insa in victoria democratilor. -Vom castiga fara discutie-, mi-a declarat Jim O*Donell, unul dintre consilierii de imagine ai lui Bloomberg, in timp ce, in jurul nostru, oamenii urmareau pe ecranul urias evolutia rapida a rezultatelor partiale. -City Hall va fi republican si dupa ce Rudy Giuliani va pleca pe 31 decembrie-, mi-a spus convinsa si Mia Runtzberg, adaugand ca ea si prietenele ei, toate republicane din Astoria (Queens), au venit sa sarbatoreasca victoria lui Bloomberg. -Asteptam de la pranz si sunt sigura ca Mike (n.m. apelativul sub care este cunoscut Bloomberg) nu ne va dezamagi!-, a zambit femeia si vrea sa mai spuna ceva, insa cuvintele ii sunt acoperite de vacarmul infernal din sala plina de suporteri republicani. Comitetul Electoral din New York tocmai il anuntase pe Michael Bloomberg drept castigator al alegerilor pentru Primaria orasului, moment in care restaurantul recunoscut pentru numele faimoase de cantareti de jazz care i-au trecut pragul s-a transformat intr-un cor frenetic ce scandeaza -Mike! Mike!- Peste cateva minute doar, Bloomberg a venit si a rostit discursul victoriei intr-o atmosfera care amintea de noptile deAnul Nou, cu baloane colorate, confetti, strigate de bucurie si cu sute de oameni cantand la unison -New York, New York- a lui Frank Sinatra…
Asa cum s-a repetat insa de zeci de ori marti noaptea, adevaratul castigator al alegerilor pentru New York a fost nimeni altul decat Rudy Giuliani. Actualul detinator al fotoliului de primar a fost, in ultimele saptamani, factorul decisiv in cadrul campaniei lui Michael Bloomberg. Giuliani singur a reusit sa-l transforme pe outsider-ul Bloomberg, un magnat media fara nici un fel de experienta politica, in candidatul- surpriza pentru Primaria celui mai mare oras din lume, iar sprijinul sau constant i-a usurat acestuia victoria. De la reclamele televizate sau aparitiile publice in compania candidatului republican si pana la interviurile in care lauda experienta manageriala a lui Bloomberg, italo-americanul Giuliani s-a depasit pe el insusi in a facilita succesul acestui Silvio Berlusconi al politicii de peste Ocean. Iar in noaptea victoriei, Bloomberg a recunoscut direct acest lucru, multumindu-i primarului Gliuliani pentru suportul acordat si anuntand ca -Rudy va avea de spus un cuvant important si in continuare-. Un alt lucru ce merita subliniat este acela ca Partidul Republican reuseste sa pastreze Primaria metropolei pentru al treilea mandat consecutiv, fapt remarcabil intr-un oras in care pentru fiecare alegator republican exista cinci votanti democrati. Analistii s-au grabit sa recunoasca, aproape in unanimitate, ca acest lucru este rezultatul firesc al excelentei administratii Giuliani din ultimii opt ani, dar si al popularitatii incredibile pe care republicanii (in frunte cu presedintele George Bush)
au inregistrat-o in saptamanile de dupa 11 septembrie. Faptul este evident daca se are in vedere si numai proportia surprinzatoare de alegatori hispanici (aproape 52%) care si-au dat voturile pentru candidatul republican, in conditiile in care minoritatile au fost considerate intotdeauna un fief al Partidului Democrat. In sfarsit, nu trebuie uitat si faptul ca aproape jumatate dintre electori au declarat ca economia si locurile de munca reprezinta principalele preocupari ale lor in acest moment, lucru de care Bloomberg va trebui sa tina seama in timpul mandatului sau. Daca experienta sa de lider al unor companii de succes ii va fi de ajutor (iar alegatorii au tinut, se pare, cont de ea), ramane de vazut in urmatoarele luni.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane