Parte a redefinirii rolului sau mondial dupa 11 septembrie, NATO a lansat ieri la apa forta de reactie rapida, o unitate prototip de 9.000 de persone, sprijinita de forte navale si aeriene, care se va transforma in final intr-o armata flexibila de 20.000 de soldati, dotata cu cele mai moderne echipamente militare si pregatita pentru actiune in orice parte a lumii in doar cateva zile de la primirea ordinului de interventie.
-Formarea fortei de reactie rapida a NATO (alianta care s-a dedicat in primele decade de existenta combaterii amenintarii sovietice in Europa – n.n.) reprezinta un semnal important ca blocul militar este intr-o schimbare rapida pentru a face fata noilor provocari ale acestui secol-, a declarat numarul unu militar al Aliantei, generalul american James Jones. -Aceasta forta va oferi Aliantei posibilitati neexplorate pana acum – inserarea efectivelor militare in situatii de criza cu o mai mare viteza si intr-o maniera sustinuta-, a adaugat acesta.
Idee venita de la Washington, mai exact din partea sefului Pentagonului, Donald Rumsfeld, forta de reactie va fi pe de-a-ntregul operationala in octombrie 2006. Cei 20.000 de soldati de elita vor putea interveni, conform planurilor, in 5-30 de zile de la primirea ordinului pentru diverse actiuni, de la evacuari la misiuni de mentinere a pacii si antiteroriste sau chiar lupte intense. Exista unele ingrijorari cu privire la desfasurarea acestei forte, pe fondul legislatiei din state precum Germania, Ungaria, Olanda sau Turcia, unde este nevoie de aprobarea parlamentului pentru trimiterea trupelor pe campul de lupta sau in misiuni adiacente.
Noua forta se departeaza de conceptul de armata permanenta, fiind alcatuita cu precadere din trupe nationale de elita antrenate sa colaboreze si -convocate- prin rotatie, la fiecare sase luni. Spania va pune la dispozitie grosul trupelor – 2.200 – in forta initiala, plus ambarcatiuni, avioane si elicoptere, urmata de Franta, cu 1.700 de persoane, si Germania – 1.100. Statele Unite vor contribui cu 300 de soldati, plus o ambarcatiune si un avion.
Forta va actiona sub comanda operationala a generalului Sir Jack Deverell, comandant al flancului nordic al NATO, iar un general turc va superviza misiunile terestre, in timp ce un omolog din Spania va decide in ce priveste operatiunile navale. Infanteria va beneficia de sprijinul unor echipe de experti in arme de distrugere in masa, chimice, biologice sau nucleare.
Primele manevre de lupta sunt programate pentru luna viitoare, in Turcia.