Frank Field, fostul ministru al securitatii sociale din cabinetul britanic, a declarat ca Tony Blair ar fi de acord cu restrictiile impuse muncitorilor romani si bulgari -numai daca majoritatea tarilor membre UE ar restrictiona accesul romanilor si bulgarilor pe pietele muncii lor-.
Guvernul a aratat ca factorul decisiv va fi impactul pe care-l va avea asupra economiei, dar este foarte clar pentru Bucuresti ca va fi foarte greu de prezis asa ceva, scrie -The Times-.
Pe de alta parte, -The Guardian- intoarce analiza asupra sistemului educational britanic, care nu reuseste sa furnizeze lucratori calificati pentru cerintele economiei. -Imigrantii sunt vitali. Fara ei, afacerile nu vor functiona deloc-, a spus Philip Hudson, sef horticultor, membru al sindicatului national al fermierilor, citat tot in -The Guardian-.
Intre timp, think-tankul Open Europe, citat de ThisIsLondon.co.uk, a avertizat ca legislatia comunitara va permite romanilor si bulgarilor dreptul automat la munca pentru o perioada de trei luni oriunde in Uniunea Europeana.
Permise
-Singurele masuri care pot fi luate de catre guvernul Marii Britanii pe baza legislatiei comunitare pot fi acelea de a restrictiona numarul celor care pot munci legal in Regatul Unit, refuzandu-le permisele de munca-, scrie EurActiv. Legislatia comunitara nu interzice angajatilor in propriile companii din Romania si Bulgaria sa munceasca in Marea Britanie.
La presiunile patronatelor, scria recent -The Economist-, citat de BBC, inclusiv ale mai multor Camere de comert, guvernul va trebui sa-si revizuiasca politica fata de muncitorii romani si bulgari. Cotidianul britanic crede ca guvernul laburist se pregateste pentru -o jenanta intoarcere de 180 de grade in politica fata de muncitorii straini, pentru a evita o si mai mare dificultate politica daca ar accepta fara restrictii un nou val de imigranti din Romania si Bulgaria.-
Noi atacuri
Intre timp, presa britanica a continuat atacurile la adresa viitorului exod de imigranti. -The Evening Standard- scria, ieri, ca -vom importa mizerie si saracie-, iar revista -People- afirma ca aproximativ trei milioane de est-europeni ajung anual in Marea Britanie, unde s-ar putea ca multi dintre ei sa se fi stabilit si sa lucreze ilegal in regat. -Guvernul habar n-are cati sunt aici. Aceasta provoaca probleme serioase pentru scoli si spitale-, a declarat Neil O*Brien, seful grupului de reflectie -Open Europe-.
Anual, Regatul Unit este vizitat de circa 4,5 milioane de persoane provenite din tari intrate recent in Uniunea Europeana, precum Polonia. Dar, surprinzator, Ministerul britanic de Interne nu detine nici o formula pentru a descoperi cati dintre ei au plecat.
Spania nu vrea
Spania nu pregateste masuri speciale impotriva romanilor, de care par sa se teama, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, tot mai multe tari, a declarat secretarul de stat pentru imigratie din Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale de la Madrid, Consuelo Rumi. -Noi avem masurile noastre de control pentru a evita sosirea imigrantilor ilegali, canalizarea fluxurilor migratorii, dezvoltarea contractarii in tarile de origine, ceea ce implica formare si selectie in aceste tari in acord cu necesitatile pietei muncii si cu sprijinul firmelor spaniole care au nevoie de muncitori in anumite sectoare si pe anumite posturi. In acest caz ne intereseaza si integrarea populatiei romane-, a declarat oficialul spaniol, citat de Radio Romania Actualitati.