Imediat dupa tragedia care a lovit America pe 11 septembrie trecut, s-a spus ca -lumea nu va mai fi niciodata la fel-. La New York cel putin, adica acolo unde blestemul a lovit de doua ori in fatidica zi de marti din toamna, acest lucru pare mai evident decat oriunde altundeva. Si nu este vorba doar de peisajul complet schimbat care-l intampina pe cel ce viziteaza metropola americana, cu imensa zona a World Trade Center complet desfigurata, cu sute de politisti pe strazi si masuri de securitate care au transformat orasul intr-o fortareata. De exact noua luni de zile, newyorkezii au fost nevoiti sa-si largeasca vocabularul cu termeni pe care realitatea brutala a ultimelor luni i-a scos la suprafata: terorist, stare de alerta, Ussama bin Laden, securitate, amenintari, antrax.
Fara doar si poate, ultimele saptamani au fost dominate la New York de avalansa de amenintari teroriste care s-au napustit asupra orasului in forme dintre cele mai variate. Incepand de la avertismentele legate de posibilitatea unui atac impotriva monumentelor ce fac faima orasului (incluzand aici Statuia Libertatii, Podul Brooklyn sau cladirea Empire State) si pana la alarmele despre un atac in docurile din port, in reteaua de metrou sau pe aeroporturi, newyorkezii s-au confruntat aproape zilnic cu astfel de amenintari. Intr-o perioada in care Congresul de la Washington incearca sa desluseasca esecurile care au inlesnit teroristilor umilirea Americii, iar presedintele George Bush planuieste sa refaca din temelii sistemul de securitate, am incercat sa aflu ce cred newyorkezii despre amenintarile teroriste si daca ele au devenit o stare de spirit in marele oras.
Americanii nu mai cred in avertismente
In Union Square, una dintre cele mai mari piete din oras (loc devenit celebru in timpul demonstratiilor pacifiste de la sfarsitul anilor *60, cand sute de hippies cereau zilnic retragerea infanteristilor marini din Vietnam), oamenii se odihnesc pe bancile de lemn sau privesc plictisiti cum muncitorii repara treptele de piatra de la intrarea in statia de metrou.
-Nu cred ca, foarte curand, teroristii vor mai ataca la New York-, imi spune Serge Kikos, un arhitect din Lynbrook, care imi declara apoi ca nici nu mai da crezare avertismentelor lansate de oficiali. -Daca ar fi sa ma iau dupa tot ce au spus in ultimele luni, acum ar fi trebuit sa avem deja nu stiu cate alte 11 septembrie, unele chiar mai devastatoare decat primul atac-, da din mana plictisit barbatul. -Nu m-as mira sa aflam peste nu stiu cati ani ca toata nebunia asta cu amenintari sa fi fost pusa la punct de tipii din Administratie-, imi spune Frank Douglas, un negru inalt ce poarta un imens tricou galben , cu insemnele celor de la LA Lakers. -Nu ti se pare straniu ca amenintarile au aparut intr-un moment cand presa a descoperit ca Bush, FBI si CIA au stiut ca teroristii pregatesc ceva?-, intreaba -descoperitorul de talente baschetbalistice-, cum mi se recomanda, si imi face complice cu ochiul: -Asa merg lucrurile in tara asta: acoperi un scandal cu un altul si mai mare-. Intr-o parte a parcului, cativa oameni isi urmaresc atenti cainii ce se fugaresc intr-un loc special amenajat. -Nu ma sperie deloc amenintarile teroriste, insa deja mi se pare ca se exagereaza cu stari de alerta care mai de care mai aberante-, crede Jill Ramirez, o columbiana ce are grija de cainii unui avocat din Manhattan pentru 10 dolari/ora. -Pai am citit in ziar ca un arab ar fi cumparat ursuleti de plus si dinamita, asa ca federalii (n.m. agentii FBI) au avertizat sa fim atenti cand cumparam vreun Teddy Bear-, se explica ea, in timp ce da din umeri incredula. -Dar despre scafandri ce sa mai spunem?-, intra in discutie un barbat scund si chel, despre care aflu ca lucreaza intr-un birou de design vestimentar.
-Ca cei de la Washington ne tot zic sa avem grija cand mergem cu barcile sau sa sunam 911 daca vedem vreun individ dubios prin apa-, zice barbatul cu sarcasm si ii arunca labradorului sau galben o minge mica, albastra. -Asta inseamna ca nici sa mai ies cu barca la pescuit nu mai pot, de frica sa nu-mi dinamiteze pestii vreun terorist tampit-, adauga omul, in timp ce patrupedul musca furios din minge. Vreau sa stiu totusi daca nu ia in considerare posibilitatea ca, de exemplu, teroristii sa incerce aceleasi tipuri de atentate sinucigase care fac ravagii in orasele israeliene si sa se arunce in aer in vagoanele de metrou sau in locurile aglomerate din oras? -Dupa cele intamplate pe 11 septembrie e posibil orice-, spune barbatul, adaugand ca -un astfel de atac ar fi o catastrofa si mai mare, provocand nu numai un masacru, dar si paralizand un oras ai carui locuitori folosesc metroul zilnic-. Pe o banca alaturata, un barbat imbracat in costumatia traditionala a evreilor hasidici imi face semn cu mana. -Am auzit discutia pe care ati avut-o cu ceilalti de acolo si vreau sa va zic si eu ceva-, imi marturiseste Yachel Rosenbaum si-si potriveste mai bine pe nas ochelarii cu rama groasa. -Daca se va intampla ceva in New York, noi, evreii, vom fi primii vizati-, spune studentul la Yeshiva University, afirmand ca -nu este prima data cand teroristii vor incerca sa atace in Crown Heights sau Williamsburg- (n.n. zone din Brooklyn locuite de mari comunitati evreiesti si pe care atentatorii din 1993 de la World Trade Center au planuit sa le atace cu bombe).
Atacuri pe uscat, in aer si in apa
In chiar ziua in care seful securitatii interne, Tom Ridge, ridica adrenalina americanilor, anuntand ca agenti operativi ai retelei teroriste Al-Qaida sunt inca activi in Statele Unite, iar la o baza militara americana din Uzbekistan se descopereau urme ale unui gaz mortal, newyorkezii au fost avertizati de Biroul Federal de Informatii in legatura cu posibilitatea unui atac terorist in sistemul de metrou din metropola. Ca si precedentele alarme, nici de aceasta data nu s-a oferit vreun detaliu concret, afirmandu-se ca rapoartele biroului au la baza informatii disparate obtinute de la fostii agenti Al-Qaida inchisi la baza militara din Guantanamo. Noul avertisment a intervenit la doar cateva zile dupa ce Paza de Coasta americana s-a alaturat si ea corului oficial si a tras semnale de alarma legate de un eventual atac indreptat impotriva porturilor, raurilor si a vaselor din Statele Unite. Potrivit informatiilor vehiculate in presa din metropola, ultimele saptamani au fost martorele unei avalanse de avertismente teroriste, printre care atacul cu scafandri, cu mici avioane inchiriate, cu vase burdusite cu explozibil sau chiar cu rachete portabile SA-7 sau Steiger. Cum au raspuns autoritatile de peste Ocean acestui bombardament informational? In primul rand, intarind din nou masurile de securitate, despre care se spune ca sunt oricum fara precedent in orasele americane, obiectivele principale fiind centralele electrice din oras, sediul Natiunilor Unite, Wall Street sau cele doua mari gari din Manhattan. In New York, Departamentul Sanatatii a adaugat cateva noi maladii pe lista bolilor pe care doctorii trebuie sa le raporteze de urgenta autoritatilor, iar in statul vecin, New Jersey, au fost distribuite doze de iodura celor care traiesc in apropierea centralelor nucleare din zona. Administratorii de cladiri au fost sfatuiti de NYPD sa fie cu ochii in patru la chiriasii dubiosi (-indivizi care insista sa fie cazati la primul etaj al cladirii, care folosesc doar telefoane celulare si n-au nici un fel de mobila in apartamente-), iar fiecare locuitor a primit prin posta un fluturas prin care e invatat ce sa faca in cazul cand se produce un atac bio-chimic. In ciuda indiferentei pe care o afiseaza (exemplificata si de sondaje care dezvaluie ca doar 20% dintre ei se mai gandesc la un eventual atac), multi newyorkezi au fost surprinsi de reporterii canalelor de televiziune din oras facandu-si provizii de conserve, apa imbuteliata si bandaje sterile. Toate acestea intr-un moment in care Agentia Nationala de Securitate a distribuit in cazarmile din intreaga America postere in care militarii sunt sfatuiti sa gandeasca de doua ori inainte sa vorbeasca despre misiunile lor si sa-si tina buzele ferecate atunci cand e vorba despre securitatea nationala.
Corespondenta din New York