Uniunea Europeana are in vedere posibilitatea crearii unei noi institutii financiare, separata de Banca Europeana de Investitii (BEI), pentru finantarea proiectelor de dezvoltare din 12 state situate in regiunea mediteraneana, printre care Egipt si Maroc.
Intentia autoritatilor de la Bruxelles reflecta dorinta Spaniei, care detine in prezent presedintia UE, de a intensifica relatiile statelor membre ale Uniunii, precum si a candidatelor, cu economiile sud-europene, reunite intr-un parteneriat regional cu Uniunea Europeana inca din 1995.
De asemenea, aceasta propunere are la baza necesitatea unui nou sistem financiar in regiunea mediteraneana, in vederea combaterii saraciei.
Initiativa este insa considerata inoportuna de catre presedintele BEI, Phillippe Maystadt, in opinia caruia o noua institutie financiara coordonata de Uniunea Europeana ar fi neproductiva. -Crearea unei noi entitati ar fi extrem de ineficienta, pentru ca aceasta nu va putea obtine finantari la un cost similar cu BEI-, a spus Maystadt.
In plus, presedintele Bancii Europene de Investitii a adaugat ca acesta este vehiculul optim pentru atragerea de investitii de capital in sudul Europei. Maystadt a precizat ca, in opinia sa, cele mai multe dintre guvernele statelor membre ale UE se opun, la randul lor, ideii formarii unei noi institutii, considerand ca aceasta nu va avea abilitatile BEI de a atrage finantari.
Banca Europeana de Investitii beneficiaza de ratingul -Aaa- al agentiei de evaluare financiara Moody*s Investors Service si de calificativul -AAA- al agentiei de rating Standard & Poor*s. Aceste evaluari permit institutiei sa obtina fonduri cu o dobanda extrem de redusa.
In schimbul initiativei UE, Maystadt a recomandat autoritatilor de la Bruxelles fie ca BEI sa creeze o facilitate de credit autonoma, in fapt o divizie cu propria sa contabilitate si care sa-si controleze singura bugetul, fie crearea unei subsidiare a BEI, destinata exclusiv regiunii mediteraneene.
Presedintele Bancii Europene de Investitii a mai aratat ca institutia este, in prezent, implicata in 12 proiecte in aceasta regiune, unde detine un portofoliu de 10 miliarde de euro. Anul trecut, BEI a acordat in aceasta parte a Europei credite in valoare de 1,7 miliarde de euro.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 08.04.2025, 02:28:53