Home În Lume Olanda, la fel de ambitioasa ca Irlanda

Olanda, la fel de ambitioasa ca Irlanda

DISTRIBUIŢI

A sosit si momentul in care Irlanda preda stafeta conducerii Uniunii Europene. Incepand de astazi, Olanda este tara in mainile careia se va afla destinul UE, pana la sfarsitul anului 2004. Trebuie subliniat ca irlandezii au fost cei care si-au indeplinit cu succes toate proiectele vizate in perioada mandatului, dand dovada de ambitie si perseverenta. Sunt insa pregatiti olandezii pentru noua misiune? Daca e sa luam in considerare planurile viitoarei presedintii, atunci cu siguranta raspunsul nu poate fi decat afirmativ. Amsterdamul este hotarat sa continue agenda europeana, dar si sa clarifice problemele nerezolvate pana in prezent. In acest sens, Olanda are in vedere solutionarea chestiunilor legate de extinderea Uniunii, axate, in principal, pe Turcia, Bulgaria si Romania, de viitoarele relatii politice externe, alaturi de domenii precum drepturile omului, securitatea si justitia. In plus, se intentioneaza negocierea perspectivelor financiare pentru perioada 2007-2013. Sarcina olandezilor este indeajuns de dificila, dat fiind ca, pe perioada mandatului lor, au loc si marile schimbari din cadrul Uniunii: un nou Parlament, o noua Comisie si, nu in ultimul rand, o noua Constitutie.

Presedintia irlandeza a Uniunii Europene si-a incheiat mandatul, dupa un parcurs fara greseala, incoronat de acordul istoric asupra Constitutiei europene si numirea noului presedinte al Comisiei. In plus, Irlanda va ramane in istorie si pentru ca a prezidat extinderea Europei, cu inca 10 membri, la 1 mai 2004. Nu trebuie pierduta din vedere nici contributia majora a Dublinului la progresul unor dosare importante precum lupta impotriva maladiilor de tip HIV/SIDA. Daca sub presedintia irlandeza UE a beneficiat de transformari spectaculoase, este acum randul olandezilor sa duca mai departe la indeplinire ambitiile predecesorilor lor.

Ce ii asteapta pe olandezi?

Nici nu s-au incheiat bine disputele pe tema numirii noului sef al Comisiei, ca au si aparut alte subiecte de cotroverse intre liderii europeni. Unul dintre acestea este legat de aderarea Turciei, careia se pare ca Olanda ii va dedica un dosar special. Problema extinderii este destul de sensibila in acest moment, dat fiind faptul ca si mandatul comisarului Gunther Verheugen (foto 2) se apropie de final. Cine se va ocupa de largirea teritoriului Uniunii? Iata o alta chestiune spinoasa, care ne priveste si pe noi, in mod direct. Au existat speculatii referitoare la preluarea responsabilitatilor lui Verheugen de catre Polonia. Totusi, numele viitorului reprezentant european pe probleme de extindere ramane necunoscut inca, Verheugen fiind propus pentru inalta functie de vicepresedinte al Comisiei, ca ministru al economiei europene.

Pe de alta parte, un mare semn de intrebare il ridica includerea Turciei in spatiul Uniunii, tara care detine in prezent statutul de candidat. Va dansa oare Olanda dupa muzica dictata de Washington? Isi va pune in aplicare planurile de extindere sau va apela la compromisuri? Este greu de crezut ca -regizorii- principali ai scenei politice europene, Franta si Germania, vor permite acest lucru. Cu toate acestea, presedintia olandeza urmareste ca toate obiectivele sa ramana in limite realiste si sa intruneasca asteptarile cetatenilor europeni.

Planuri de viitor

Olanda este hotarata sa acorde o foarte mare atentie cetatenilor europeni, incurajand efectuarea unor actiuni interactive, in perioada de sase luni la conducerea Uniunii. Totusi, pe primul loc in randul prioritatilor se afla extinderea UE, dar tot prin prisma locuitorilor din statele membre, Amsterdamul dorind sa demonstreze cetatenilor ca increderea cu care i-au investit pe liderii lor este o investitie majora. In acest sens, Olanda va continua negocierile cu Romania si Bulgaria, insa pentru fiecare tara separat, in functie de realizari.

Un alt punct in agenda presedintiei olandeze il constituie dezvoltarea economica si reducerea constrangerilor administrative. Imediat pe lista prioritatilor urmeaza solutionarea problemelor legate de justitie, securitate si asigurarea pacii, desfiintarea nucleelor teroriste beneficiind chiar de un program special.

Alte aspecte de care se vor ocupa liderii olandezi vizeaza introducerea unor modificari in legea civila, a salarizarii si a obligatiilor non-contractuale. De asemenea, va fi adoptata o noua strategie a medicamentelor pentru perioada 2005-2012. Tot in cadrul mandatului olandez va fi stabilita si structura bugetara a Uniunii pentru 2007, dar si crearea unei politici externe coerente si adecvate noilor conditii.


Jambon pentru Schroder

Acum doua saptamani, in cadrul summitului de la Bruxelles, premierul spaniol, Jose Luis Rodrigues Zapatero (foto 3 dreapta), i-a promis cancelarului german, Gerhard Schroder (foto 3 stanga), o bucata de jambon traditional din Peninsula Iberica. Iata ca, la intrunirea NATO de la Istanbul, Zapatero s-a tinut de cuvant si i-a adus lui Schroder -sunculita- mult asteptata. Se pare ca Schroder a reusit sa smulga promisiunea sefului executivului spaniol in urma unei conversatii, cand au ajuns la concluzia ca impart aceleasi gusturi culinare, ambii facand pasiune pentru somonul cu broccoli servit la dineul oficial de la Bruxelles. Fara sa uite de discutia purtata atunci, Zapatero a profitat de prima ocazie pentru a satisface papilele gustative ale cancelarului german, aducandu-i jambonul la care poftea la banchetul de final al summitului de la Istanbul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.