Populația globului este mai sănătoasă, mai bogată și mai bine educată ca niciodată până acum, cele mai multe țări dezvoltate înregistrând progrese uriașe în ultimii 40 de ani, dezvăluie un raport al Națiunilor Unite, dat publicității joi.Asia a fost regiunea care a progresat cel mai mult în ceea ce privește dezvoltarea umană începând cu anul 1970, China și Indonezia situându-se în fruntea listei. Unele țări arabe, în special Omanul, dar și multe națiuni latino-americane au cunoscut și ele un progres semnificativ.
În cadrul raportului său anual cu privire la calitatea vieții în lume, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) susține că astfel de tendințe trec deseori neobservate, deoarece nivelul de dezvoltare a fost măsurat de obicei doar prin raportarea la venit. Studiul actual a luat în considerare și nivelul de educație, dar și sănătatea.
”Creșterea economică nu duce întotdeauna la dezvoltare umană”, a declarat Jeni Klugman, conducătorul raportului.
Printre cele 169 de națiuni al căror proces de dezvoltare a fost studiat, Norvegia s-a clasat pe primul loc, în timp ce ultima poziție a fost ocupată de Zimbabwe. Statele Unite s-au clasat pe poziția a patra.
Administratorul PNUD este de părere că țările pot contribui foarte mult la ridicarea nivelului de viață, chiar dacă creșterea economică nu este una foarte mare.
În topul celor 10 țări care au înregistrat cele mai mari progrese figurează cinci națiuni asiatice: China (nr. 2), Nepal (nr. 3), Indonezia (nr. 4), Laos (nr. 6) și Coreea de Sud (nr. 8).
Speranța de viață în țările arabe a crescut de la 51 de ani, în 1970, la aproape 70 – în prezent, un mare câștig pentru orice regiune. Mortalitatea infantilă în lumea arabă a coborât de la 98 la mie, la 38 la mie, în prezent, adică sub nivelul de 44 la mie, care reprezintă media înregistată la nivel mondial.
Speranța de viață a scăzut însă în ultimii ani în Belarus, Ucraina și Rusia.