Reprezentanți ai Organizației Națiunilor Unite (ONU) se tem că femeile și tinerele care au rămas însărcinate în timp ce erau deținute ale grupării islamiste Boko Haram ar putea fi stigmatizate odată revenite în comunitățile de origine, informează joi AFP.
CCare sunt opțiunile de care dispun cele care au rămas însărcinate?”, a întrebat coordonatorul umanitar-adjunct pentru regiunea Sahel, Munir Safieldin, într-o conferință de presă.
Acesta a îndemnat comunitățile de origine ale acestor femei să le accepte și să le susțină. ”Aceste fete sunt victime și nu trebuie să fie victimizate și mai mult”, a explicat Munir Safieldin, cerând, de asemenea, ca și copiii care au scăpat din mâinile Boko Haram să nu devină ”paria”.
De la începutul anului trecut, Boko Haram a răpit cel puțin 2.000 de femei și de adolescente în Nigeria, potrivit Amnesty International. Aproape jumătate dintre ele au fost eliberate de armata nigeriană, care a lansat un atac împotriva grupării islamiste în nord-estul Nigeriei, a precizat Safieldin.
”Acestea sunt niște vești foarte bune”, a declarat el, subliniind că reintegrarea acestor femei și fete, foarte marcate fizic și psihologic, ”va fi dificilă”.
Femei și fete care au fost răpite în număr mare au relatat pentru Amnesty International că au fost deținute în condiții oribile, în închisori suprapopulate. Multe afirmă că au fost căsătorite cu forța și adesea violate. Unele dintre ele au rămas însărcinate în timpul captivității, altele au fost infectate de virusul HIV, a mai spus Safieldin.