Home În Lume Opozitia il acuza pe Kucima de inalta tradare

Opozitia il acuza pe Kucima de inalta tradare

DISTRIBUIŢI

Vestea vizitei la Moscova a presedintelui Leonid Kucima pentru convorbiri cu omologul sau rus, Vladimir Putin, intr-un moment in care Ucraina este pe punctul de a exploda din cauza crizei politice generate de rezultatul alegerilor din 21 noiembrie, a picat pe neasteptate, trezind reactii dintre cele mai negative din partea liderilor opozitei -portocalii-.

-Coalitia <Forta poporului> a pregatit deja actele necesare sesizarii Consiliului de Ssecuritate al Ucrainei si a Procuraturii Generale in vederea deschiderii unei anchete penale impotriva presedintelui Leonid Kucima, acuzat de inalta tradare-, declara copresedintele miscarii, Iulia Timosenko. Seful statului, a continuat ea lista invinuirilor, -este singurul om care ingreuneaza procesul de reglementare politica a situatiei din Ucraina-. Sunt convinsa, a continuat Timosenko, adevaratul creier al opozitiei, -ca Leonid Kucima nu va modifica legea electorala, care face imposibila falsificarea voturilor-.

Un gest intempestiv

In privinta motivelor ce l-au impins pe Kucima la un asemenea pas, deosebit de riscant in contextul dat, se poate specula din belsug. Un lucru merita amintit. Si anume ca plecarea intempestiva la Moscova a survenit la capatul a doua zile de tentative disperate a mediatorilor internationali (UE, Polonia, Lituania si OSCE) de a gasi o rezolvare a crizei ucrainene si dupa o intrevederea-fulger, la Kremlin, a sefului diplomatiei Celor 25, Javier Solana, cu Putin. Este, prin urmare, greu de presupus ca, avand atintita asupra lui atentia intregii comunitati mondiale, Kucima nu s-a consultat in prealabil cu emisarii capitalelor occidentale. Altfel, atat el, cat si Putin vor avea parte de alt val de critici si puneri la zid din partea strainatatii. Rusia a fost deja apostrofata pentru maniera absolut inacceptabila de ingerinta in treburile interne ale unui stat suveran.

O situatie delicata

Daca ideea intrevederii (desfasurata, printre altele, chiar in incinta Aeroportului Vnukovo-2) a venit de la Kremlin, liderul rus poate sa uite de colaborarea cu partenerii ei occidentali. De fapt, daca initiativa i-a apartinut lui Kucima, scenariul este acelasi. Putin va fi luat la intrebari de ce nu l-a refuzat pe Kucima. Sau de ce nu a invitat la discutii si pe un reprezentant al Occidentului, de exemplu un ambasador al SUA. Iar dovada ca asa vor sta lucrurile nu a intarziat sa apara. Presedintele american, George W. Bush, avertizand ca orice amestec din afara nu face decat sa complice situatia.

-Vechea Ucraina nu mai exista-

Este de la sine inteles ca declaratiile celor doi demnitari facute la conferinta de presa organizata imediat dupa convorbiri nu au facut decat sa puncteze cateva din ideile si temerile exprimate. -Nu vreau sa ma intelegeti gresit, dar Ucraina de dinainte de alegeri nu mai exista in momentul de fata-, a spus Kucima. -A fost impartita fara a se tine cont de parerea oamenilor. Este o politica promovata prin forta, prin metode revolutionare, fara ca cineva sa se gandeasca si la consecintele economice-, a adaugat Kucima. Zilele trecute, administratia regiunii Donetk a stabilit pentru 9 ianuarie data referendumului cu privire la statutul teritoriului: autonomie sau republica. Este, oare, posibila destramarea Ucrainei? Da. Pericolul este foarte mare. Si cat se poate de real. Si Iugoslavia a fost faramitata, in ultima instanta. -Rusia este gata sa participe la procesul de reglementare a situatiei in acel cadru pe care-l considerati posibil pentru noi-, a venit raspunsul lui Putin.

Opozitia a numit alt prim-ministru

In acest context, Putin si Kucima s-au pronuntat impotriva repetarii celui de-al doilea tur de scrutin. Ambii au optat pentru convocarea de noi alegeri. Varianta agreata, se pare, si de SUA. Dar respinsa cu vehementa de UE (e adevarat nu de toate statele membre) si de opozitia ucraineana. Folosindu-se, oarecum, de aceasta evadare din acel infern al nesigurantei care stapaneste acum Kievul, opozitia a actionat. Cu o graba uluitoare, dar si cu o precizie demna de invidiat. Aceeasi Timosenko a anuntat, inainte de toate, ca in cazul in care Curtea Suprema va recunoaste legitimitatea votului din 21 noiembrie multimea din Piata Independentei va deveni incontrolabila. Un fel de chemare la lupta. Potrivit spuselor sale, blocul -Forta poporului- a inceput deja negocierile pentru formarea unei noi majoritati parlamentare. -In cel mult doua zile va aparea alta majoritate parlamentara care va recunoaste doar autoritatea presedintelui Viktor Iuscenko-, a lansat Timosenko, in aplauzele frenetice ale miilor de simpatizanti. Iesind, la randul sau, in fata multimii, Iuscenko a evocat numele socialistului Aleksandr Moroz ca viitor prim-ministru al Ucrainei, in locul lui Viktor Ianukovici. -Nu exclud ca in viitorul guvern de incredere nationala functia de sef al guvernului sa fie incredintata lui Moroz-, a spus liderul opozitiei ucrainene. Intre timp, de la Bruxelles, unul din purtatorii de cuvant ai Comisiei Europene a declarat ca -problema aderarii Ucrainei la UE nu se regaseste pe agenda de lucru-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.