Home În Lume Opozitia ungara refuza dialogul

Opozitia ungara refuza dialogul

DISTRIBUIŢI

Budapesta se pregatea aseara pentru o noua noapte de demonstratii. Dar fara violente. Asa a cerut FIDESZ, principalul partid de opozitie, care a decis ca manifestatiile vor continua pana la atingerea scopului final – demisia premierului socialist, Ferenc Gyurcsany, a carui formatiune a convocat pentru ieri dimineata o runda de discutii cu toate partidele parlamentare pe tema consecintelor protestelor din ultimele zile. Opozitia a respins invitatia, anuland, in schimb, o mare adunare electorala anuntata pentru sambata.

Mitingul de la sfarsitul saptamanii urma sa adune, potrivit organizatorilor, peste 200.000 de oameni. Unul dintre liderii FIDESZ, Laszlo Kover, a explicat ca decizia a fost dictata de considerente de securitate. Oricum, a adaugat el, actiunea va fi organizata dupa alegerile locale din 1 octombrie. -Sunt foarte fericit. Este singura hotarare buna-, s-a bucurat premierul Gyurcsany.

In usoara crestere

In a treia noapte de demonstratii, violenta a scazut la Budapesta. Politia a arestat, este adevarat, 62 de persoane, dar s-au inregistrat doar 17 raniti in confruntarile cu fortele de ordine. Potrivit unor informatii neoficiale, miercuri seara in fata parlamentului din capitala ungara raspunsesera la apelul opozitiei peste 10.000 de persoane. Interesant este ca, pe fondul violentelor proteste declansate ca reactie la minciunile din campania electorala, popularitatea primului-ministru a cunoscut o usoara crestere. De patru puncte: de la 40 la 44 procente. Atati sunt dispusi sa-i acorde credit politic lui Gyurcsany.

Alte explozii de violenta

In schimb, la Strasbourg, deputatii europeni de centru-dreapta le-au cerut colegilor socialisti sa-si retraga sprijinul acordat premierului ungar. -Izbucnirea de violente stradale intr-un stat membru UE nu poate fi considerata o situatie fericita. Sper insa ca Ungaria poate sa-si rezolve problemele in cadrul parlamentului-, a spus seful guvernului finlandez, Matti Vanhanen, a carui tara asigura presedintia UE. Cu privirile atintite spre Budapesta, presa europeana tragea, pe de alta parte, concluzia ca, -aderand la Uniunea Europeana, Ungaria a decis ca se poate purta cum vrea-. Ziaristii nu s-au oprit insa aici cu analizele lor. Astfel, -The Times- avertiza, printre altele, ca -trebuie sa ne asteptam, pe viitor, si la alte explozii de violenta in Europa centrala, unde au ramas o gramada de probleme nerezolvate. Intrarea in UE a calmat, oarecum, spiritele. Dar vechile divergente au reaparut la suprafata cu o forta negandita. In ultima instanta, istoria UE nu cunoaste cazuri de excludere-, constata ziarul.

Temerile europenilor

-Le Monde- scria, pe de alta parte, ca -UE a nutrit dintotdeauna teama cand a fost vorba de stabilitate politica in noile state membre, intrate la 1 mai 2004-. Tendintele nationaliste si populiste, se intreba in acelasi timp cotidianul francez, -nu constituie, oare, o amenintare de a pune sub semnul indoielii procesul democratic si reformele economice, lansate dupa prabusirea comunismului?-. Pentru ca, intr-un alt articol, acelasi -The Times- sa se intrebe daca -evenimentele de la Budapesta nu se vor extinde asupra vecinilor, unde exista un numar important de unguri. Iar peste cateva luni, UE va primi Romania, unde traieste o puternica minoritate maghiara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.