Intr-o perioada in care imaginea tarii sale se formeaza pe baza stirilor zilnice privind atacurile de gherila si bilantul mortilor si ranitilor, Saad Al-Dujaily vrea sa prezinte o cu totul alta varianta: Irakul – o tara a muzicii si culturii, scrie Associated Press.
Al-Dujaily urma sa cante ieri seara, la flaut, cu Orchestra Simfonica Nationala Irakiana la Washington, impreuna cu orchestra din capitala americana si pe banii Departamentului de Stat al SUA, parte a unei campanii de imagini pentru ambele tari.
Un american, Leonard Slatkin, si un irakian, Mohammed Amin Ezzat, urmau sa imparta scena ca dirijori in cadrul unui concert pe care organizatorii il doreau plin de semnificatii.
Orchestra irakiana urma sa cante la Washington, in premiera, dupa ani in sir in care a suferit din cauza razboiului, a dictaturii lui Saddam Hussein si a sanctiunilor internationale, comenteaza AP. Salile sale de concert au fost bombardate, arse si pradate.
Pentru Administratia Bush, concertul reprezinta o posibilitate de a demonstra ca viata irakienilor chiar s-a imbunatatit dupa rasturnarea de la putere a lui Saddam Hussein, in pofida dificultatilor inerente unei societati de tranzitie si unui climat de securitate dificil, ce creeaza mari probleme si experimentatelor trupe ale Statelor Unite. Vizita orchestrei in capitala americana survine intr-o perioada in care bilantul victimelor americane in Irak este ridicat. Ieri, 41 de americani au fost raniti in explozia unei masini-capcana, iar un elicopter sa prabusit sub privirile unui jurnalist al agentiei britanice Reuters.
-Refuzam sa raspundem la intrebari politice-, a precizat un cofinantator al orchestrei la conferinta de presa anterioara evenimentului simfonic, care s-a oprit in schimb asupra unor subiecte neutre, precum importanta muzicii irakiene pentru o audienta internationala. -Scopul nostru nu a fost numai de a veni aici si a canta, ci de a canta asa cum intelegem noi sa o facem-, a adaugat acesta.
-Vrem sa le aratam americanilor ca irakienii stiu sa faca si sa cante muzica clasica-, a precizat unul dintre membrii orchestrei. Flautistul Al-Dujaily este si biolog si a avut o bursa, in urma cu trei ani, la Fundatia Clinica Cleveland. -Oamenii au fost foarte surprinsi sa vada ca cineva din Irak poate canta la flaut-, povesteste acesta.
Cofinantatorul orchestrei sustine ca membrii acesteia vor sa invete mai mult despre diversi muzicieni si diversi dirijori si cum se pregatesc acestia. -Astfel de lucruri nu erau posibile in perioada sanctiunilor internationale de dupa razboiul din Golf, din 1991-, spune acesta.
Infiintata in urma cu 63 de ani, orchestra irakiana face repetitii intr-un centru muzical din Bagdad, sub protectia trupelor americane. La sfarsitul interventiei militare propriu-zise – martie-aprilie – ei au primit instrumente noi.