Administratia Bush a demarat oficial campania de redesfasurare a prezentei militare americane pe plan international, apreciata drept cea mai ampla schimbare de acest gen dupa a doua conflagratie mondiala si necesara, potrivit oficialilor de la Washington, in contextul evolutiilor geopolitice de dupa razboiul rece si al campaniei antitero.
Principalele tinte ale planului Statelor Unite sunt tari precum Germania, Japonia sau Coreea de Sud, care de zeci de ani gazduiesc sute de mii de trupe americane, dar si aliati din zone strategice – Orientul Mijlociu, Asia Centrala si de Sud-Est, Hornul Africii (Djibouti), Europa de Sud-Est, aici incadrandu-se Romania si Bulgaria, sau republici din blocul fost sovietic (Uzbekistan, Kirgizstan) – unde SUA au inceput deja construirea unei retele militare pe tipar nou: flexibilitate, un numar redus de trupe si tehnologie de ultima ora.
-Incepand de astazi, Statele Unite vor accelera consultarile cu membrii Congresului si prietenii, aliatii si partenerii nostri din strainatate in ce priveste revizuirea in desfasurare a fortelor noastre militare-, a declarat marti liderul de la Casa Alba. -Delegatii formate din inalti oficiali americani vor incepe negocieri in capitalele europene si asiatice si in alte parti ale lumii-, a precizat acesta. Potrivit presei americane, consultari pe aceasta tema au fost initiate deja in Asia de secretarul apararii Donald Rumsfeld, in cursul unui turneu ce a inclus Japonia si Peninsula Coreeana.
Surse din cele doua departamente-cheie ale Washingtonului – de Stat si al Apararii – au declarat ca negocierile cu aliatii de decade ai SUA vor fi dureroase, in timp ce obtinerea de noi drepturi militare in alte tari – un proces dificil. Consultarile pe aceasta tema pot avea un efect de bumerang, dat fiind ca viitoarele tari gazda vor avea un cuvant greu de spus in ce priveste decizia finala a Washingtonului. Aceleasi surse sustin ca negocierile sunt intr-o faza incipienta si ca, deocamdata, nu s-a luat nici o decizie concreta cu privire la numarul trupelor ce urmeaza a fi dislocate sau la actualele/viitoarele locatii.
In linii mari insa, se stie ca ideea principala este renuntarea la bazele de mari dimensiuni, fixe, din Europa Occidentala, a caror menire initiala – de scut impotriva amenintarii sovietice – nu isi mai gasesc acum corespondent in realitate. SUA dispun de 68.000 de trupe in Germania si 100.000 in Pacificul de Vest, dintre care 37.000 numai in Coreea de Sud.
Intentiile americane sunt cat se poate de clare: generalul James Jones, comandantul fortelor americane in Europa, spune ca 20% din cele 500 de puncte militare americane aflate in aria sa de responsabilitate, de la mici posturi de observatie la baze in toata regula, trebuie inchise. Astfel, accentul va fi pus pe acele arii geografice unde fortele americane si-au concentrat ofensiva antitero, in special in Orientul Mijlociu si Asia Centrala. Potrivit oficialilor, militari de la Washington, redesfasurarea de forte va dura intre cinci si sase ani.
-In fond, ei incearca sa vina cu un concept care sa justifice prezenta americana in Irak si Asia Centrala-, comenteaza experti citati de presa americana.