Intr-un articol publicat de -The Wall Street Journal-, Ion Mihai Pacepa, prezentat drept ofiterul de spionaj cu cel mai inalt grad care a dezertat vreodata in SUA din fostul bloc sovietic, afirma ca liderul Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, este -un terorist profesionist, pregatit, inarmat si finantat de Uniunea Sovietica, inclusiv prin intermediul satelitilor ei-.
Inainte de a dezerta din Romania in America, scria Pacepa, am avut misiunea de a-i transfera lunar lui Arafat -suma de 200.000 de dolari, bani spalati, fireste. De asemenea, trimiteam saptamanal la Beirut doua camioane incarcate cu uniforme militare si tot felul de obiecte de dotare a armatei. Alte state din lagarul socialist faceau cam tot asa. Terorismul era deosebit de avantajos pentru Arafat-, sublinia fostul sef al serviciului roman de constraspionaj. Potrivit revistei -Forbes-, cu o avere evaluata la peste 300 milioane de dolari in conturi deschise in banci elvetiene, Arafat ocupa locul sase in topul mondial al celor mai bogati -regi, regine si despoti-.
In anul 1972, continua Pacepa, Kremlinul l-a inclus pe Arafat si reteaua lui terorista printre prioritatile serviciilor de spionaj din fostul bloc sovietic. -Bucurestiului i-a revenit misiunea de a face in asa fel incat Arafat sa-si atraga simpatia Casei Albe-, sublinia Pacepta. Contand pe naivitatea americanilor, pe respectul lor fata de oamenii cu puternice personalitati, KGB dorea sa faca din Arafat o asemenea figura, ca prin intermediul ei sa -deschida calea spre putere si spre statalitate a Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP)-. Asa ii declara lui Pacepa, in februarie 1972, directorul de atunci al KGB, Iuri Andropov, care, mentiona autorul articolului din -The Wall Street Journal-, -nutrea convingerea ca americanii, obositi de Vietnam, se vor folosi de cel mai mic semn de reconciliere, pentru a-l transforma pe Arafat din terorist in om de stat-.
Imediat dupa aceasta intrevedere, explica Pacepa, -am primit dosarul KGB al lui Arafat, descris drept marxist convins-. -Arafat a urmat cursurile speciale ale scolii KGB, care a decis, la mijlocul anilor 1960, sa-l pregateasca pentru rolul de viitor lider al OLP. Pentru inceput, au fost distruse toate documentele privind nasterea lui Arafat la Cairo. Ele au fost inlocuite cu altele, din care reiesea ca Arafat a vazut lumina zilei la Ierusalim, fiind, prin urmare, palestinian prin nastere-. Arafat, sublinia Pacepa, a fost -un important agent secret al KGB-, iar noi -romanii am fost rugati sa-l ajutam pe Arafat sa-si cizeleze deosebitul lui talent de pacifist-. Astfel, in martie 1978, -l-am adus in mare secret pe Arafat la Bucuresti, pentru instructaj. El trebuia sa invete cum sa se poarte la Washington. Pur si simplu, trebuie sa va prefaceti ca intoarceti definitiv spatele terorismului si ca recunoasteti statul Israel. Si sa repetati la nesfarsit aceste cuvinte, il dadacea Ceausescu, incantat de gandul ca el si Arafat ar putea primi Premiul Nobel pentru Pace-. Intalnirea cu presedintele american Jimmi Carter a -fost un succes pentru noi-, dar trei luni mai tarziu SUA -imi acordau azil politic-. Ceausescu nu a primit niciodata mult-doritul premiu. In schimb, Arafat l-a primit, in 1994, si numai pentru ca -a continuat sa joace rolul pe care noi i-l dadusem sa-l invete-, preciza Pacepa.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane