Papa Francisc a beatificat sâmbătă, la Seul, 124 de catolici sud-coreeni în prezența a sute de mii de credincioși, cu care a vorbit despre sensul sacrificiului într-o lume divizată între abundența materială și cea mai mare sărăcie, relatează AFP, transmite Agerpres.
Primul papă care s-a deplasat în Asia din 1999, Francisc a ajuns la Poarta Gwanghwamun într-o mică Kia decapotabilă concepută special pentru el pentru a oficia o slujbă solemnă în memoria primilor creștini ai țării.
După ce în ajun a vorbit împotriva societății de consum, în opinia sa responsabilă pentru „disperarea” care poate duce la consumul de droguri și la sinucidere, Suveranul Pontif a vorbit de această dată despre sacrificiul hristic.
Exemplul martirilor coreeni care acceptau „demnitatea egală a tuturor celor botezați” și care privilegiau „o formă de viață fraternă care sfida structurile sociale rigide ale epocii lor” spune mult „într-o societate unde, alături de imense bogății se dezvoltă cea mai abjectă sărăcie, unde rar strigătele săracilor sunt auzite”, a adăugat el, scrie Agerpres.
Catolicismul a fost introdus în Coreea de Sud de laici învățați inițiați de iezuiți în China vecină și nu de către misionarii europeni.
„Această poveste ne vorbește despre importanța, demnitatea și frumusețea vocației laicilor în cadrul Bisericii”, a subliniat Papa Francisc în slujba oficiată de pe o scenă de mari dimensiuni care avea în fundal Palatul Gyeongbokgung, construit în dinastia Joseon.
Papa i-a beatificat pe Paul Yun Ji-Chung și 123 de martiri executați la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Paul și vărul său au fost martirizați în 1791 pentru că au vrut să organizeze funeralii catolice pentru mama sa, fără a respecta ritualurile confucianiste. Toți martirii beatificați erau laici, cu excepția preotului James Mun-mo, venit din China.
Conform Bisericii, nu mai puțin de 10.000 de coreeni au fost uciși în cursul secolului care a urmat introducerii catolicismului în 1784. Aceștia erau transportați de la Poarta Gwanghwamun la cea de la Seosomun unde călăul le punea capăt vieții. Pentru a-i reabilita pe martiri, Papa a făcut sâmbătă acest drum în sens invers.