Papa -este foarte bolnav-, motiv pentru care -trebuie sa ne rugam pentru sanatatea sa-. Declaratiile apartin cardinalului german Joseph Ratzinger, responsabil, ce-i drept, cu problemele de doctrina ale Vaticanului, cuprinse intr-un interviu acordat unui saptamanal german, intr-o perioada foarte sensibila pentru viitorul Bisericii Catolice. Coincidenta sau nu, declaratiile vin dupa ce Suveranul Pontif a largit la sfarsitul saptamanii trecute consiliul cardinalilor, care ar urma sa decida cine il va inlocui pe actualul Papa dupa ce va fi trecut la cele vesnice. Mai mult, dupa evenimentul respectiv, presupunerile si calculele legate de succesorul sau nu s-au lasat prea mult asteptate, varianta cea mai vehiculata, cu generozitate, fiind aceea a unui Papa reprezentant al lumii a treia. Daca va fi sau nu asa sau cand, greu de spus. Secretarul sau personal, Georg Gaenswein, a admis faptul ca Papa -nu se mai poate deplasa, insa a ramas un erou pentru credinciosi-, dar ca este decis sa isi continue programul asa cum a fost stabilit si sa respecte ad literam inclusiv agenda deplasarilor externe.
In lipsa oricaror informatii din culisele Vaticanului, sunt de luat in considerare chiar si indiciile cele mai marunte. Poate fi numita o noutate formularea pe care a folosit-o cardinalul german. -Foarte bolnav- nu a mai fost niciodata abordata, preferandu-i-se pana acum -indispozitie de moment-. Greu de crezut, pe de alta parte, un scenariu care ar fi pe placul adeptilor conspirationismului, ca un cardinal ar putea spune ce-i trece prin cap.
Pe de alta parte, o alta veste acrediteaza ideea de graba. Papa Ioan Paul al II-lea a fost propus la Premiul Nobel pentru pace, inca o premiera in lumea catolica. Se vorbeste de o mare probabilitate ca premiul chiar sa fie atribuit Papei, un fapt care ar avea o semnificatie de-a dreptul iesita din comun, pentru ca figura Suveranului Pontif a fost situata de-a lungul timpului dincolo de aspectele sale umane, capitol la care ar intra si un premiu pentru care, lucru stiut, trebuie sa-si dea acordul atat laicitatea, cat si lumea protestanta, pentru a numi doar o parte dintre decidenti. Incredibilul pare insa sa fi devenit posibil, ceea ce poate fi privit si ca o incercare de a marca intr-o maniera nemaiintalnita, atat cat mai e timp, figura unui Papa fara precedent.
-Cu voia lui Dumnezeu-
Ieri, in fata a peste 12.000 de persoane, credinciosi, dar si turisti adunati in Piata San Pietro de la Vatican, a trebuit sa-si intrerupa de doua ori predica, reusind sa o duca la capat doar cu pretul trecerii peste cateva pasaje. Totusi, -cu voia lui Dumnezeu-, a anuntat el, isi va continua programul. Nu poate fi trecut totusi cu vederea faptul ca tabloul clinic al Papei Ioan Paul al II-lea, ajuns la 84 de ani dupa ce a supravietuit unui atentat, lasa loc oricaror surprize, inclusiv nedorite. Ceea ce pare sa il tina cel mai mult in forma este starea sa de spirit, mai aproape de Dumnezeu ca oricand, dupa cum spun apropiatii sai. Daca este sigur ca accepta toate recomandarile si retetele pe care i le prescriu medicii, este sigur ca respinge vehement sfaturile conform carora ar trebui sa reduca ritmul agendei sale, care este recunoscut ca ar pune in dificultate si un tanar.