Home În Lume Parabola germană

Parabola germană

DISTRIBUIŢI

Lumea-i cum este

Mulți ar vrea ca în România să se trăiască bine de tot („Să trăiți bine“), așa, ca în Germania. Poate de-aceea și vor unii un premier neamț (Iohannis), poate de-aceea un premier (român, desigur) declara mai acum un an pe aeroport, la întoarcerea de la UE, de la Bruxelles: „Poziția României a fost poziția Germaniei“. Nici Ana Pauker nu o zicea chiar de-a dreptul că poziția RPR este poziția URSS.
Dar dacă fascinația Germaniei ne obsedează atâta (și bine face), să luăm aminte la o parabolă. Și acolo, ca și la noi, sunt trei partide semnificative care fac combinații de guvernare între ele: popularii, să le zicem, respectiv creștin- democrații, social-democrații și liberal- democrații (a nu se confunda cu democrat-liberalii de la noi). Până la alegeri, țara a fost guvernată de o coaliție creștin-democrată – social-democrată, după alegeri coaliția este între creștin-democrați și liberal-democrați. De la o formulă la alta s-a trecut fără istericale, vacarm, insulte, intrigi, șantaje. La exact o lună după alegeri, după negocieri laborioase dar discrete între partide, s-a anunțat noua formulă de guvernare. În tot acest răstimp, președintele parcă nici nu ar fi existat, nu s-a băgat deloc, n-a scos o vorbuliță. Noul guvern a fost votat în Bundestag, fără tărăgănări și șicane, fără ca miniștrii desemnați să mai treacă prin interminabile interogatorii parșive pe la diverse comitete și comiții parlamentare.
Anterior, campania electorală a fost „echilibrată, uneori prea calmă“, scria săptămânalul francez „L’Express“. Despre RDG și Zidul Berlinului s-a vorbit mai mult ca altădată (se împlinesc 20 de ani de la dispariția lor), dar fără a se insista pe „răutăți“ de tipul poliției politice Stasi, dosare, turnători etc. Cancelarul Angela Merkel a evocat pentru prima oară în două decenii viața ei de cetățean est-german, a spus că RDG era un stat „construit în afara dreptului și pe absența libertății“, dar a adăugat că e greșit să se spună că viața în RDG era, de la un capăt la altul, una rea.
„Aveam familiile noastre, ne bucuram cu prietenii“. A mărturisit că nu se consideră o opozantă a regimului comunist și că a fost înscrisă în UTC-ul est-german. Nicio altă înfierare a trecutului odios și sinistru, a grelei moșteniri, nici vorbă de vreun „proces al comunismului“.
Principala dezbatere a campaniei electorale, între cancelarul Merkel și vicecancelarul Steinmeier, rivali acum la funcția de șef al guvernului, „a semănat mai mult cu un duet decât cu un duel“, a remarcat stupefiat unul dintre ziariștii-animatori ai dezbaterii tv. Cei doi nu și-au aruncat reciproc zoaie. „Mai încordați au fost ziariștii moderatori“, observa cu umor cineva. „Am făcut mult împreună“ – a spus social-democratul. „Coaliția a lucrat bine“ – a încuviințat creștin-democrata. Le-a fost cam greu să se diferențieze prin mesajul lor electoral, a conchis presa. Dar oricum, n-a fost vorba de niciun fel de „dezvăluire în presă“ sau de amestec al serviciilor secrete. Vedeta campaniei, cancelarul Merkel, nu s-a spart în figuri, n-a fost niciun orator excelent, niciun arbitru al eleganței vestimentare, dar a transmis siguranță și calm.
Totul a decurs normal, funcțional și până la alegeri, și în timpul, și după. Noul guvern a anunțat prompt măsuri reale în favoarea celor mai loviți de criză: scăderea impozitelor, reformarea sistemului de sănătate, sporirea alocațiilor familiale.
Pai dacă vrem ca în Germania, să procedăm ca în Germania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.