Home În Lume Parlamentarii cer sincronizarea referendumurilor

Parlamentarii cer sincronizarea referendumurilor

DISTRIBUIŢI

Preocupati de modalitatile prin care textul viitoarei legi fundamentale a spatiului comunitar ar putea fi -vandut- mai bine cetatenilor, eurodeputatii au ajuns la concluzia ca o eventuala coordonare a programarii plebiscitelor in vederea ratificarii documentului este mai mult decat necesara. Iata de ce, in acest sens, Comitetul pe probleme constitutionale al Parlamentului European, in frunte cu socialistul german Jo Leinen, a propus alegerea unei saptamani, in luna mai a anului viitor. Leinen a sugerat perioada cuprinsa intre 5 si 8 mai, ca fiind propice ratificarii Constitutiei prin referendum, data fiind semnificatia istorica a acestor date, cu atat mai mult cu cat a opta zi din mai coincide cu Ziua Victoriei in Europa, ca un cadou oferit Europei de ziua ei, pe 9 mai. Adoptata de catre liderii celor 25, in luna iunie a acestui an, urmand a fi semnata la Roma, pe 29 octombrie, Constitutia Europeana va trebui sa fie aprobata de fiecare dintre statele membre, fiind suficient votul negativ al unei singure tari, pentru ca proiectul sa fie respins.

Se pare ca ideea sincronizarii referendumurilor in procesul de ratificare a legii fundamentale a fost primita pozitiv de catre liderul actualei presedintii a Uniunii Europene, ministrul de externe olandez, Bernard Bot. Totusi, acesta este de parere ca punerea in aplicare a acestui plan poate fi mai dificila decat se spera, din cauza procedurilor de ratificare diferite din cele 25 de state membre UE. In plus, mai sunt inca tari care nu s-au decis asupra metodei prin care vor aproba documentul comunitar, precum Grecia. De asemenea, adresandu-se deputatilor europeni, Bot a mai subliniat tendinta de amanare a deciziilor, in general, a noilor venite.

In timp ce Spania este singura tara care a stabilit o data concreta pentru organizarea plebiscitului, anume 27 februarie 2005, se asteapta ca alte 10 state membre sa ratifice Constitutia prin referendum. Printre acestea se numara si Olanda, unde seful diplomatiei prefera organizarea plebiscitului primavara, cand majoritatea cetatenilor -sunt mai bine-dispusi-. Mai mult, Bot a anuntat o intrunire neoficiala a presedintiei olandeze a UE, pe 5 octombrie, pentru a se discuta strategia comuna prin care va fi prezentata Constitutia cetatenilor europeni. Oricum, legea fundamentala mai are inca un -hop- de trecut, reprezentat de votul parlamentarilor, pe data de 15 decembrie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.