Mult-asteptatul raport al comisiei de politica externa a Camerei Comunelor a parlamentului britanic dat ieri publicitatii concluzioneaza – chiar daca in interiorul comisiei parerile sunt impartite – ca membrii cabinetului Tony Blair nu au indus in eroare parlamentul in momentul prezentarii -dosarului irakian- care a stat la baza interventiei militare anglo-americane in Irak. Raportul este totusi destul de nuantat la adresa felului in care guvernul britanic a folosit raportul serviciilor secrete, concluzionand ca, pentru justificarea participarii alaturi de Statele Unite la interventia militara impotriva Irakului, a acordat o -importanta exagerata- pericolului irakian.
Comisia avea practic de analizat acuzatiile aparute din mai multe zone, inclusiv din tabara laburista, conform carora guvernul britanic a manipulat dosarul intocmit de serviciile secrete pentru a justifica sprijinul acordat SUA in atacarea Irakului. Episodul cel mai dificil l-au reprezentat acuzatiile serviciului public de radio si televiziune BBC, care, citand o sursa oficiala anonima, a prezentat un documentar in care se dadea ca probabil faptul ca reprezentantii serviciului de presa si comunicare al premierului Blair, in frunte cu seful serviciului, Alastair Campbell, au -adnotat- raportul serviciilor secrete britanice, initial mai putin incriminator la adresa Irakului. Concluzia raportului il absolva de orice implicare in manipularea dosarului pe Alastair Campbell, la fel cum ii absolva de o astfel de posibila implicare pe toti membrii guvernului, asa cum sugerase BBC, insa precizarile legate de felul in care guvernul britanic s-a folosit de dosarul intocmit de serviciile secrete britanice nu sunt de natura sa inchida dezbaterea legata de legitimitatea razboiului.
Astfel, raportul comisiei parlamentare apreciaza ca informatiei potrivit careia Irakul putea activa in 45 de minute arme biologice sau chimice, asa cum se preciza in raportul din septembrie 2002, i s-a acordat o prea mare importanta, in conditiile in care era bazata pe o singura sursa, si nu pe doua, asa cum era cazul celorlalte informatii cuprinse in raport. Potrivit parlamentarilor, Marea Britanie s-a bazat foarte mult pe informatiile oferite de serviciile secrete americane, ca si pe defectori ai regimului Saddam Hussein, in cazul raportului din septembrie 2002 pe care s-a bazat ulterior interventia militara. Raportul explica mai departe ca, pe baza informatiilor pe care le-a putut primi, nu este clar in acest moment daca afirmatiile cabinetului britanic legate de existenta armelor de distrugere in masa in Irak vor putea fi dovedite, dar apreciaza ca nu exista nici un dubiu ca guvernul britanic a crezut ca pericolul este real.
Blair sa se explice
Comisia, in majoritate laburista, avanseaza ca o posibila solutie care ar putea inchide pentru moment dezbaterea o interventie publica a guvernului Blair in care sa explice daca inca este convins ca -dosarul irakian- este real si daca inca mai crede in prezent ca Irakul putea desfasura in 45 de minute arme de distrugere in masa. Raportul inclina balanta exagerarii si spre serviciile secrete, apreciind ca stilul in care a fost redactat raportul este destul de atipic pentru felul in care lucreaza serviciile britanice, acestora fiindu-le recomandat sa pastreze un ton mai prudent. Cabinetul Blair si-ar putea spala definitiv obrazul, cred parlamentarii britanici, numai daca ar aparea dovezile privind existenta armelor de distrugere in masa din Irak, incercare esuata pana in prezent.
BBC sa se scuze
Concluziile raportului sunt de natura sa mentina sub semnul intrebarii acuzatiile BBC privind manipularea dosarului irakian si sa adanceasca disputa cu guvernul laburist. Ministrul de externe Jack Straw, imediat dupa prezentarea raportului, a reafirmat opinia ca postul public de televiziune trebuie -sa recunoasca faptul ca a gresit-. Greu de spus daca o data interventia similara de duminica a premierului Blair impotriva BBC era bazata pe o anume siguranta privind concluziile raportului de ieri, cert fiind doar faptul ca, cel putin in disputa cu BBC, a iesit invingator guvernul. Potrivit raportului, -acuzatiile s-au dovedit a fi false-, insa conducerea BBC spune ca raportul indreptateste teza sa privind provenienta incerta a informatiei ca Irakul putea desfasura in 45 de minute arme chimice si biologice. De altfel, unul dintre membrii comisiei a explicat ca exonerarea de acuzatii a sefului serviciului de comunicare al premierului Blair a fost aspru disputata, membrii comisiei acuzand si faptul ca guvernul le-a blocat accesul la informatii, astfel incat concluzia ca omul lui Blair este total nevinovat poate fi privita ca una relativa. Membrii cabinetului-fantoma al opozitiei au inceput deja sa vorbeasca despre o anume incapacitate a comisiei Camerei Comunelor de a rezolva delicata problema in cauza si apreciaza ca este nevoie de o ancheta independenta a justitiei.
Comentariile aparute au inceput si ele sa sustina ideea ca raportul comisiei parlamentare nu aduce practic nici o concluzie clara controversei privind dosarul irakian si ca nu poate fi vorba nici pe departe ca raportul sa ii puna capat, mai ales pentru faptul ca disputa privind existenta armelor in Irak a fost in ultima perioada surclasata de conflictul cu BBC in care s-a lansat guvernul britanic. O miscare strategica, afirma comentatorii BBC, nu tocmai intamplatoare, menita sa transfere dezbaterea intr-o alta zona de interes.