Un număr de 25.529 de egipteni au fugit de conflictul din Libia pentru a se întoarce în Egipt, prin Tunisia, după anunțul făcut la 15 februarie de către gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) privind decapitarea a 21 de copți, au anunțat vineri autoritățile de la Cairo, potrivit AFP.
Egiptul a făcut apel către cetățenii săi să părăsească această țară în urma execuției celor 21 de creștini copți, în majoritate egipteni, de către ramura libiană a Statului Islamic.
Forțele aeriene egiptene au bombardat poziții ale jihadiștilor în Libia și au făcut apel la o intervenție militară internațională.
Ministerul egiptean de Externe a anunțat într-un comunicat că ‘21.407 cetățeni egipteni au trecut prin punctul de frontieră de la Salloum, între Libia și Egipt’, precizând că 4.122 de cetățeni au fost, de asemenea, repatriați într-o săptămână via Tunisia cu zboruri charter de către autoritățile egiptene.
Numărul exact al egiptenilor care trăiesc în Libia — unde lucrează în special în domeniul construcțiilor și artizanat — nu se cunoaște, dar ar putea fi vorba de mai multe zeci, sau chiar sute de mii, potrivit estimărilor.
Sub controlul milițiilor și afundându-se în haos, Libia este condusă de două parlamente și două guverne rivale. Unul, apropiat de coaliția milițiilor Fajr Libya, controlează capitala Tripoli, celălalt, recunoscut de către comunitatea internațională, își are sediul la Tobruk (est).
Profitând de anarhia ce a urmat căderii regimului Muammar Gaddafi la sfârșitul anului 2011, Statul Islamic, care controlează anumite zone în Irak și Siria, s-a extins și în Libia, unde a comis mai multe execuții și atacuri sinucigașe sângeroase.
Ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukri, estimase marți că un acord politic între facțiunile rivale în Libia nu este suficient pentru eliminarea amenințării jihadiste, într-o reacție la reticențele exprimate de puterile occidentale față de cererea unei intervenții militare internaționale în Libia formulate de autoritățile de la Cairo.