Compania operatoare a petrolierului capturat, sâmbătă, de pirați a anunțat, ieri, că se poartă negocieri cu aceștia pentru eliberarea navei și a ostaticilor. Vela International a primit asigurări că cei 25 de membri ai echipajului, care include și britanici, filipinezi și saudiți, sunt teferi și așa vor rămâne. Pirații au confirmat că, imediat după plata unei răscumpărări, ostaticii vor fi eliberați, iar o echipă specială este pregătită pentru a-i salva. Ultimele informații anunță apropierea vasului de coastele Somaliei, după ce sâmbătă a fost preluat cu forța de pirați la 830 km de coasta keniană. Purtătorul de cuvânt al marinei militare americane este de părere că pirații vor duce vasul pe un țărm din portul somalez Eyl, unde îl vor reține până la terminarea negocierilor. "Sunt foarte bine înarmați, din punct de vedere tactic, sunt foarte buni, iar odată ce au ajuns la bordul unui vas sunt foarte greu de debarcat, deoarece în mod clar au luat ostatici", a declarat amiralul Mike Mullen.
Petrolierul cântărește mai bine de 300.000 de tone și, la momentul capturării, transporta petrol în valoare de 100 de milioane de dolari, fiind cea mai mare ambarcațiune capturată până în prezent. Un vas de o asemenea anvergură poate suporta până la 2 milioane de barili, potrivit membrilor industriei petroliere. Tot în cursul zilei de sâmbătă, o ambarcațiune de război rusească a reușit să oprească un atac al piraților asupra unei nave a Arabiei Saudite, care se afla sub protecția rușilor. Bandiții erau înarmați și au atacat de la bordul unor șalupe de mare viteză, dar o echipă antitero a reușit să îi pună pe fugă.
De la începutul acestui an, pirații au preluat forțat cel puțin 83 de nave străine, dintre care 12 se află încă sub captivitate.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane