Indoliat de moartea unui tanar protestatar antiglobalizare, impuscat vineri seara de catre un politist italian, Summit-ul G8 s-a incheiat fara decizii majore si fara a se gasi solutii unor probleme importante si presante precum protejarea mediului inconjurator, problemele Balcanilor sau ale Orientului Mijlociu. Cu siguranta, singurul punct forte al summit-ului de la Genova a fost angajamentul ferm luat in directia combaterii saraciei de pe continentul African. Acesta a fost si aspectul asupra caruia liderii tarilor cele mai industrializate si Rusia au cazut de acord, fara a fi nevoie de prea multe negocieri. Astfel, comunicatul final dat publicitatii la sfarsitul summit-ului precizeaza ca, in cel mult un an de zile, va fi pus la punct -Planul pentru Africa-, un program concret pentru ajutorarea acestui continent. Acesta va avea drept scop promovarea democratiei, prevenirea conflictelor, lupta impotriva coruptiei si incurajarea investitiilor externe in Africa. De asemenea, masurile care vor fi luate in viitor vizeaza investitii masive in sanatate si in educatie. In acest sens, G8 – Statele Unite, Canada, Japonia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si Rusia – au promis un ajutor de 1,2 miliarde de dolari pentru un Fond global de combatere a virusului HIV, cea mai mare parte din aceasta suma urmand sa ajunga pe continentul african. -Am decis astazi sa stabilim un nou parteneriat pentru a face fata problemelor cruciale ale dezvoltarii continentului african. Pace, stabilitate si eradicarea saraciei in aceasta parte de lume sunt cele mai importante probleme cu care ne confruntam in noul mileniu-, se arata in comunicatul final al G8. Canada si Marea Britanie sunt cele care si-au asumat responsabilitatea pentru ca planurile de ajutor sa fie puse pe picioare in cel mai scurt timp. Premierul britanic, Tony Blair, si cel canadian, Jean Chretien, vor fi cei care-i vor intalni pe liderii africani pentru a negocia detaliile viitorului plan. Reprezentanti ai opt sau zece tari africane, printre care si Nigeria, Algeria, Africa de Sud si Senegal, vor forma echipa de lucru care va discuta cu mai marii lumii modalitatile in care continentul african poate fi scos din saracie.
O Conferinta a Donatorilor si pentru Macedonia
Macedonia, Protocolul de la Kyoto, Orientul Mijlociu si mersul economiei mondiale au fost si ele pe agenda discutiilor de la Genova. Nu s-au facut insa progrese spectaculoase in nici una dintre aceste probleme si nici nu s-au luat decizii transante. In ceea ce priveste situatia din Macedonia, liderii G8 au promis organizarea unei conferinte a donatorilor, cu conditia ca o pace durabila sa fie instaurata in aceasta tara. -Consideram ca pacea si stabilitatea in Macedonia sunt obiective primordiale. Salutam angajamentul partilor in directia incetarii ostilitatilor si ii invitam sa respecte acest acord de pace riguros si nelimitat. Cerem grupurilor armate sa depuna armele si sa se predea de bunavoie-, au precizat liderii G8 la finalul celei de-a doua zile a summit-ului. In privinta situatiei din Orientul Mijlociu, la Genova s-a decis ca vor fi trimisi observatori internationali in teritoriile palestiniene din Cisiordania si Gaza, numai dupa ce Israelul si liderii Autoritatii Palestiniene isi vor da acordul. La Genova, cele mai puternic industrializate tari ale lumii au recunoscut ca scaderea ritmului de crestere a economiei mondiale este un aspect mult mai ingrijorator decat se credea anul trecut. In acest sens, acestea s-au angajat sa -aplice politici care sa duca la cresterea economiei mondiale, la un mediu macroeconomic stabil, la reforme structurale, liber-schimb si la intarirea cooperarii pe plan international-. In ceea ce priveste problemele mediului inconjurator, liderii G8 nu au putut decat sa constate ca Protocolul de la Kyoto nu poate intra in vigoare din cauza opozitiei Statelor Unite, care refuza sa-l ratifice. -Suntem cu totii de acord ca este necesar sa reducem emisia de gaze care provoaca efectul de sera. Dar, din moment ce exista un dezacord clar in privinta Protocolului de la Kyoto, nu ne ramane decat sa ne angajam ca vom lucra in directia obtinerii unui obiectiv comun in aceasta problema-, au precizat liderii G8.
G8 2002 va avea loc in provincia canadiana Alberta
Orasul Genova, traumatizat de doua zile de violente, a pus punct in liniste Summit-ului G8. Noaptea de sambata spre duminica a trecut fara incidente, dupa ce Politia italiana a efectuat o perchezitie riguroasa la Centrul de Presa al organizatorilor manifestatiilor antimondializare, Genoa Social Forum (GSF). Numerosi militanti antimondializare au parasit orasul inca de sambata. In jurul -zonei rosii-, situatia se normalizase, accesul fiind rezervat doar persoanelor acreditate pentru Summit-ul G8. Locuitorii au inceput sa-si parcheze din nou masinile pe strazile din centrul orasului. Potrivit canalului de televiziune publica RAI, bilantul celor doua zile de confruntari produse in Genova in primele zile ale Summit-ului G8 este de un mort, 500 de raniti si 126 de arestari. Este pentru prima data cand manifestatiile antimondializare au dus la moartea unuia dintre protestatari. Politistul care a tras in tanarul Carlo Giuliani este anchetat pentru crima. Pagubelor din timpul Summitul-ui G8 au fost evaluate, provizoriu, la peste 15 milioane de euro. Pentru a evita alte confruntari violente, la Genova s-a decis ca Summit-ul G8 sa devina o intalnire cu caracter mai intim, numarul total al delegatilor urmand sa fie limitat la 400. Provincia canadiana Alberta va fi gazda urmatorului summit, care va avea loc in perioada 26-28 iunie 2002, probabil in statiunea montana Banff.