Epidemia de pneumonie atipica atinge in China dimensiuni dramatice. Dupa presiunile facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a acuzat China ca ascuns cifrele exacte ale imbolnavirilor si deceselor, autoritatile de la Beijing a facut public ieri o statistica ingrijoratoare cu privire la raspandirea virusului. In toata China, numarul celor infectati este de 1.807, cu 300 de cazuri mai mult decat cifrele prezentate anterior, iar decesele sunt numar de 79, fata de doar 67 in urma cu cateva zile. La Beijing se concentreaza cel mai mare numar de victime ale sindromului respirator sever acut, insa si la Hong Kong situatia a scapat de sub control. 12 persoane infectate si-au pierdut viata sambata, cel mai mare numar de decese inregistrat intr-o singura zi.
Una dintre masurile luate de autoritatile chineze a fost sa ceara studentilor sa ramana in campusurile universitare in timpul minivacantei de 1 Mai, sarbatoare importanta pentru aceasta tara. Nu numai atat. Intreaga saptamana de aur, cum numesc chinezii zilele libere de 1 Mai, a fost anulata, guvernul chinez incercand astfel sa evite deplasarea a zeci de milioane de chinezi catre locurile de vacanta.
Toronto, la un pas de carantina generala
Situatie critica si in Canada, unde pneumonia atipica a facut la acest sfarsit de saptamana cea de-a 14-a victima. Numarul cazurilor de imbolnavire a sarit si el la 240. Mii de persoane care manifesta simptome ale sindromului respirator sever acut au fost de acord sa ramana in izolare in propriile locuinte. Multe refuza insa carantina, spun autoritatile din provincia Ontario, acolo unde s-au inregistrat cele mai multe cazuri de imbolnavire. Astfel ca la Toronto s-ar putea lua masuri mai dure pentru stavilirea contaminarii, printre care si carantina generalizata pentru intregul oras.
In total, 3.461 de persoane din 25 de tari au fost infestate cu virusul pneumoniei atipice, iar 170 de persoane au decedat. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, India, Australia si Malaiezia sunt ultimele state in care s-a raspandit virusul.
Economia asiatica, afectata de virusul mortal
Impactul economic al epidemiei incepe deja sa fie evaluat cu ingrijorare de liderii lumii. Premierul din Singapore, Goh Chok Tong, a avertizat ieri: -Daca nu tinem sub control epidemia, ar putea deveni cea mai grava criza cu care s-a confruntat vreodata tara noastra-. Estimand ca imbolnavirile si carantina vor aduce prejudicii economiei din Singapore de peste 859 milioane de dolari, acesta a subliniat: -Pneumonia atipica ne poate ucide economia si noi toti vom avea de suferit de urma colapsului economic-. Premierul a anuntat masuri stricte pentru a preveni extinderea epidemiei in Singapore, printre care si pedepse cu inchisoarea pentru cei care manifesta simptome ale pneumonie atipice si refuza carantina. Autoritatile folosesc camere de luat vederi si dispozitive eletronice plasate la incheietura mainii pentru a monitoriza persoanele aflate in carantina. Pana acum, in Singapore s-au inregistrat 16 decese si 172 cazuri de imbolnavire.
In Hong Kong, autoritatile sanitare au precizat ca sapte din cele 12 decese inregistrate in ultimele zile erau persoane in varsta care sufereau si de alte boli cronice. Restul erau insa tineri sanatosi, moartea lor adaugand si mai multa ingrijorare cu privire la puterea virusului. Bancile din Hong Kong au revizuit deja negativ perspectivele de crestere ale economiei pentru ca epidemia a scazut vanzarile si a afectat puternic turismul. Industria turistica din regiunea Asia-Pacific a incercat sa nu dramatizeze situatia, atunci cand liderii din domeniu s-au reunit pentru o conferinta internationala la Bali, saptamana trecuta. Pericolul ca toate companiile aeriene din lume sa anuleze zborurile catre regiunile afectate de virusul pneumoniei atipice este insa real, au recunoscut acestia.