In mod obisnuit, Olimpiada ar trebui sa reuneasca, sub acelasi ideal nobil, toate diferentele politice, rolul ei fiind acela de a scoate in evidenta o lume mai buna, condusa de spiritul sportivitatii. In realitate insa, tulburarile la nivel international, secventele politice marcante, incepand cu Olimpiada nazista din 1936, pana la boicotarile din perioada Razboiului Rece, toate si-au pus amprenta de-a lungul timpului asupra manifestarilor sportive. Sa speram insa ca, in acest an, Atena se va apropia mai mult de visul olimpic, dat fiind ca mai bine de 20 de atleti participanti apartin Irakului post-Saddam, ei urmand sa concureze alaturi de prima femeie afgana, iar cele doua Corei, desi in razboi, vor defila impreuna la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
Tiras Odishow, reprezentant al echipei olimpice irakiene, a declarat: -Este a treia participare a mea la Jocurile Olimpice, dar este ca si cum ar fi prima. Este o premiera faptul ca sportivii din echipa noastra participa datorita nivelului lor de pregatire, fara nici o frica-. Afirmatiile lui Odishow vin ca o consecinta a apelului facut de Grecia de a se respecta armistitiul olimpic, o traditie de pace cu radacini in antichitate, care a renascut in 1992. Cu toate acestea, Taiwanul a acuzat deja China ca amesteca sportul cu politica, atletilor insulari nefiindu-le permis sa concureze separat, sub drapelul lor national. Pe de alta parte, China va fi gazda JO din 2008. In acelasi context, SUA au rugat atletii americani sa se comporte exemplar, pentru a nu da curs eventualelor comentarii la adresa politicii externe duse de administratia Bush, care ar putea sa se rasfranga asupra rezultatelor lor sportive.
Mai-marii lumii au inceput deja sa soseasca in Atena pentru a participa la festivitatile de deschidere, iar oficialii britanici isi pun toate sperantele in premierul Tony Blair, care va sustine cauza Londrei, in vederea obtinerii statutului de organizatoare a JO din 2012.
Desi este un moment in care majoritatea tarilor lumii vorbesc in limbajul olimpic, amenintarile teroriste marcheaza evenimentul din acest an. Referitor la acest lucru, Marwan Abdelhamid, reprezentantul oficial la Atena al liderului palestinian Yasser Arafat, a declarat ca nici un arab sau musulman adevarat nu va da curs violentelor pe perioada de desfasurare a Olimpiadei. de mentionat ca unul dintre cele mai mari incidente din istoria JO moderne a avut loc in 1972, cand 11 atleti israelieni au fost ucisi de militanti palestinieni.
Incercand sa mentina spiritul pacifist al competitiei sportive, un purtator de cuvant al organizatorilor, Pierre Kosmidis, a afirmat: -Jocurile Olimpice inseamna cam tot ceea ce aduc cu ei oamenii care vin, din diferite colturi ale lumii, reprezinta cea mai mare manifestare de pace si competitivitate nobila din lume-. In aceeasi nota de respectare a armistitiului olimpic, fostul campion Pal Schmitt, eurodeputat si membru al Comitetului Olimpic ungar a declarat: -Daca atletii palestinieni si israelieni reusesc sa concureze alaturi si sa-si stranga mana, daca irakienii si americanii pot sa se comporte ca niste adevarati sportivi, atunci Jocurile Olimpice sunt intr-adevar simbolul pacii.-
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 15.04.2025, 15:31:07