Home În Lume -Politicianul atipic- Berlusconi, asteptat sa impace in sase luni UE cu SUA

-Politicianul atipic- Berlusconi, asteptat sa impace in sase luni UE cu SUA

DISTRIBUIŢI

Premierul grec, Costas Simitis, a predat ieri oficial timona europeana guvernului italian, al carui premier, Silvio Berlusconi, este asteptat astazi sa tina discursul oficial de preluare a mandatului in cadrul Parlamentului European de la Bruxelles. Pe fondul mareei mediatice care a continuat sa cuprinda presa europeana si nu numai, care tinteste catre cel mai colorat – in toate sensurile – prim-ministru european, restul oficialitatilor de la Roma au sarit ieri in apararea imaginii Italiei in fruntea destinelor vechiului continent.

Ministrul italian de externe, Franco Frattini, a explicat ieri in fata deputatilor italieni, pe fondul retoricii dure a opozitiei de stanga impotriva premierului Berlusconi, ca -este o datorie morala a tuturor- sa sustina presedintia italiana, despre care a spus ca -trebuie sa fie un succes al tuturor-. Frattini a refuzat sa comenteze valul de articole si comentarii care pun la indoiala legitimitatea premierului Berlusconi, cercetat si judecat pentru coruptie, ca presedinte al Uniunii Europene. Modalitatea cea mai buna de a raspunde acestor acuzatii sunt faptele, a dorit seful diplomatiei italiene sa inchida subiectul, amintind ca guvernul italian doreste sa foloseasca presedintia semestriala in favoarea Italiei, -inclusiv in interesul acelora care acuza executivul in termeni calomniosi si nedrepti-.

Presedintele Italiei, Carlo Azelio Ciampi, a invocat si el in apararea imaginii tarii sale, devenita subiect de prima pagina, inceputurile istoriei europene comune, in care Italia a avut un rol important, fie doar si la nivel simbolic.

Vorbind in fata Parlamentului European, premierul grec, Costas Simitis, a apreciat ca pe un succes mandatul european al Atenei, explicand ca toate cele cinci obiective propuse au fost atinse, printre cele mai importante fiind, desigur, extinderea UE si Conventia Europeana. Din discursul lui Simitis nu puteau lipsi referirile la razboiul din Irak, amintind ca UE a dorit, ca linie oficiala, sa nu se ralieze la o pozitie sau alta. Simitis a evitat sa spuna daca acest lucru s-a si reusit, date fiind pozitiile proamericane ale unora dintre tarile europene, concluzionand doar ca rezultatele semestrului grec sunt -satisfacatoare-.

In continare, ramane Italiei sarcina de a restabili bunele relatii cu Statele Unite, rol pe care premierul Berlusconi este mandru a si-l fi asumat deja public, in virtutea filoamericanismului sau. De departe sarcina cea mai dificila a mandatului sau, dincolo de orice alt proiect economic sau institutional. Inainte de marea provocare italiana, politologii americani si-au amintit si ei de precedenta participare cu succes a Italiei la elaborarea si punerea pe picioare a agendei europene, dar nu se dau inapoi sa spuna ca aceasta nu garanteaza succesul noii echipe italiene conduse de un -politician atipic-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.