Mai mulţi aliaţi din NATO s-au oferit să furnizeze Ucrainei echipament militar ‘letal şi non-letal’, inclusiv ‘arme de mare precizie’, a anunţat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko joi după discuţii cu omologii săi din NATO la summitul din Ţara Galilor, informează agenţia DPA.
Într-un comunicat publicat după o întâlnire în Ţara Galilor cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, cei 28 de şefi de stat şi de guvern din Alianţă au acuzat de asemenea Rusia că alimentează una dintre cele mai grave crize în Europa de la sfârşitul Războiului Rece.
‘În ciuda dezminţirilor Rusiei, forţele armate ruse sunt angajate direct în operaţiuni militare în Ucraina, Rusia continuă să furnizeze arme militanţilor din estul Ucrainei şi menţine mii de soldaţi gata de luptă la graniţa cu Ucraina’, au declarat ei.
Pentru a ajuta Ucraina să pună capăt conflictului de cinci luni, care, potrivit Naţiunilor Unite, a făcut în jur de 2.600 de morţi, mai mulţi aliaţi din NATO s-au oferit să furnizeze echipamente militare ‘letale şi non-letale’, inclusiv ‘arme de înaltă precizie’, a spus Poroşenko.
În plus, întreaga alianţă a promis Kievului un ajutor de apărare de 15 milioane de euro /20 milioane dolari/, a anunţat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.
Banii sunt destinaţi să ajute armata ucraineană să-şi îmbunătăţească logistica şi comandamentul, controlul şi sistemele de comunicaţii. Unii vor merge de asemenea spre susţinerea apărării cibernetice şi reabilitarea soldaţilor răniţi.
‘Parteneriatul dintre NATO şi Ucraina este puternic. Şi suntem hotărâţi să-l facem chiar mai puternic’, a spus Rasmussen.
Rusia ‘nu a făcut un singur gest pentru a face pacea posibilă în Ucraina’, a acuzat el.
Şeful NATO şi-a reiterat de asemenea apelul lansat Rusiei pentru ‘a pune capăt anexării ilegale şi autodeclarate a Crimeii’.
Comentariile făcute la Newport pun NATO pe un curs de coliziune cu Rusia, al cărei ministru de externe Serghei Lavrov a avertizat mai devreme că planurile Kievului de a se apropia de NATO ar deraia eforturile de rezolvare a conflictului, notează DPA.
Dar misiunea lui Poroşenko de a obţine sprijin de la liderii NATO pare să dea roade.
‘Nu am simţit niciodată un sprijin atât de puternic din partea tuturor liderilor alianţei aşa cum s-a demonstrat astăzi’, a declarat el.
Înainte de începerea summitului NATO, el a purtat discuţii cu preşedintele SUA Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande, primul ministru italian Matteo Renzi şi gazda summitului NATO, premierul britanic David Cameron.
Poroşenko a spus că aceste discuţii au dovedit că alianţa stă ferm în spatele ţării sale.
Actualul guvern ucrainean nu a luat măsuri oficiale pentru a adera la NATO şi Poroşenko a confirmat că ţara sa nu este încă pregătită să o facă. Cu toate acestea, părţile vor continua să-şi apropie armatele.
Pe fondul ecourilor Războiului Rece, Lavrov i-a avertizat pe cei reuniţi în Ţara Galilor împotriva luării de măsuri ce ar putea strica în continuare legăturile dintre Rusia şi Occident.