Home În Lume Portugalia cere sprijinul NATO in lupta cu focul

Portugalia cere sprijinul NATO in lupta cu focul

DISTRIBUIŢI

Portugalia, Franta, Spania, Italia, Germania si, mai nou, Marea Britanie sunt tarile de pe continent cele mai afectate de valul de temperaturi record care s-au abatut asupra Europei si care, dincolo de efectele imediate, au inceput sa nasca ipoteza ca procesul de incalzire globala va fi mai alert decat s-a anticipat, iar consecintele greu de estimat in detalii. Se vorbeste totodata de costuri de miliarde de euro la nivelul economiei europene, care traverseaza oricum o perioada dificila.

In Portugalia, unde a fost deja declarata starea de calamitate, guvernul a cerut, marcand o premiera absoluta, ajutorul NATO in materie de aprovizionare cu apa a miilor de pompieri care incearca sa stinga numeroasele focare din centrul si sudul tarii. Temperaturile au depasit 40 de grade Celsius, in vreme ce prognozele meteo anunta scaderi ale acestor valori abia saptamana viitoare, in zilele viitoare fiind prognozate chiar 42 de grade. Fumul produs de focul aproape generalizat in anumite zone este atat de gros, incat avioanele si elicopterele pomperilor, ajutati de colegi din tarile UE, nu mai reusesc practic sa lupte cu focul, astfel incat tinta a devenit, mai nou, nu stingerea focului, ci tinerea lui sub control. In aceste conditii, numarul pesoanelor care au cazut victime incendiilor a atins ieri in Portugalia cifra de 14, pompierii descoperind corpurile carbonizate a doi batrani, sot si sotie. Hectarele de padure afectate se ridicau si ele, conform unor estimari grosiere, la nivelul a cateva sute de hectare. In Spania vecina, temperaturile in Sevilla si Cordoba au depasit 40 de grade Celsius, ultimele victime fiind trei batrane care au murit din cauza fumului, ridicand numarul victimelor la 14 pe teritoriul spaniol.

Fermierii francezi cer ajutoare de urgenta

Dincolo de granita, in Franta, temperaturile au atins valori-record dupa al doilea razboi mondial, sute de pompieri luptandu-se cu incendiile care au cuprins sudul tarii. Serviciul national meteo a explicat ca temperaturile de 40 de grade pentru luna august reprezinta o exceptie. Din cauza poluarii majore produse de caldura, politia a impus restrictii de viteza pentru automobile in Paris, locuitorii capitalei franceze alegand sa se adaposteasca de soarele foarte puternic la umbra turnului Eiffel, in timp ce altii s-au aruncat de-a dreptul in apa fantanilor arteziene. Doua treimi din provinciile franceze au nevoie de ajutoare financiare de urgenta, pentru a acoperi pierderile generate de seceta, care a compromis recoltele si in special hrana pentru animale. Se estimeaza ca in unele zone productia de cereale abia va atinge jumatate din cea a unui an normal.

Mai departe, in Italia, problema cea mai grava creata de caldura nu au reprezentat-o incendiile, care au fost doar sporadice, ci nivelul secetei. Efectul acesteia il reprezinta repetatele pene de curent care afecteaza puternic consumatorii industriali, ca si pe cei casnici. Asa se face ca, in ultimele saptamani, Italia a fost nevoita sa importe curent din Franta, Elvetia sau Slovenia, pentru a face fata cererii crescute de curent care sa tina in functiune aparatele de aer conditionat si ventilatoarele, devenite indispensabile.

Temperaturi fara precedent s-au inregistrat si in Olanda, unde in Amsterdam mercurul din termometre s-a ridicat pana spre 30 de grade. Nivelul este neobisnuit pentru aceasta tara nordica, angajatii de la Gradina Zoologica din capitala olandeza fiind nevoiti sa hraneasca animalele cu fructe tinute la gheata sau sa le faca dusuri reci. In Germania, populatiei din zona Brandenburg i s-a interzis accesul in padure, din cauza riscului crescut de incendii. Temperaturile asteptate de meteorologi urmau ieri sa atinga nivelul de 38-39 de grade Celsius, aproape de recordul de 40,2 in 1983. Englezii urmau sa se confrunte si ei ieri cu temperaturi de 38 de grade, ceea ce reprezinta un record absolut pentru insulari, in urma valului de caldura care a traversat Canalul Manecii. Chiar si printul Charles s-ar fi plans ca este -al naibii de cald-.

Specialistii au inceput sa ia in calcul faptul ca temperaturile record din emisfera nordica a planetei ar putea reprezenta un semnal ca procesul de incalzire globala a planetei ar putea fi mai rapid decat s-a estimat initial, aceste valori fiind asteptate de specialisti peste 20-30 de ani. Acestia spun ca este nevoie de analize pe o perioada de ordinul lunilor pentru a explica exact de ce in acest an s-au atins aceste recorduri de temperatura, dupa ce anul trecut Germania, de exemplu, a fost lovita de ploi, urmate de puternice inundatii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.