Home În Lume Povestea falsului dosar irakian

Povestea falsului dosar irakian

DISTRIBUIŢI

Informatia lansata de -Newsweek-, conform careia Italia a oferit serviciilor secrete britanice dosarul cu presupusa achizitionare de catre Irak a uraniului nigerian, tinde sa fie confirmata, desi deocamdata doar de catre surse anonime. Pe de o parte, canalul american de televiziune ABC a lansat ipoteza ca documentele au fost falsificate de catre un diplomat al ambasadei nigeriene din Roma. Cotidianul -La Repubblica- merge mai departe si povesteste cum documentele au fost cumparate de la presupusul falsificator, a carui identitate nu este cunoscuta, de catre serviciile secrete italiene, dupa care, potrivit aceluiasi ziar, au fost transmise mai departe serviciilor secrete britanice, care le-au pus la dispozitia CIA. Asa a fost explicata si o spargere care a avut loc la Ambasada Nigeriei din Roma la sfarsitul anului 2000, pentru a oferi credibilitate documentelor care urmau a fi vandute in 2001, desi se presupune ca informatiile se refereau la ceea ce se intamplase in anii *80.

Ca o un roman politist lipsit de originalitate, povestea falsului dosar irakian, reconstruita ieri de catre ziarul italian -La Repubblica-, incepe cu o spargere. Intr-o noapte la cumpana dintre 2000 si 2001, ambasada Nigeriei de la Roma a fost -vizitata- de -hoti-, dar in afara de un ceas de valoare si cateva parfumuri nu parea sa fi disparut nimic. Ipoteza pe care a lansat-o ieri cotidianul italian cu cel mai mare tiraj este aceea ca respectiva spargere a fost o simpla inscenare pentru ceea ce avea sa urmeze. Acesta a incercat o reconstituire a felului in care au ajuns pe masa CIA presupusele informatii cum ca Irakul a cumparat uraniu din Nigeria pentru fabricarea armelor de distrugere in masa. -Falsul- a fost relevat initial in martie anul acesta, chiar inainte de declansarea operatiunilor militare de catre seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Mohamed El Baradei, in fata Consiliului de Securitate al ONU. In urma cu cateva zile, o stire aparuta in saptamanalul american -Newsweek- lansa ideea ca Italia a fost cea care a furnizat serviciilor secrete britanice falsele informatii care au fost ulterior transmise CIA si au devenit capul de afis al discursului presedintelui Bush din ianuarie care a dat semnalul de lupta. Ipoteza a fost confirmata la numai o zi de canalul american de televiziune ABC, care a explicat ca documentul a fost falsificat de catre un diplomat de la Ambasada Nigeriei de la Roma si ulterior vandut serviciilor secrete italiene -pe cateva mii de dolari-. Potrivit unor surse din serviciile americane, scopul diplomatului nigerian nu ar fi fost altul decat acela de a face ceva bani folosindu-se de informatii de la sfarsitul anilor *80 privind presupusa vanzare de uraniu a tarii sale catre Irak. Informatia a fost dezmintita de ambasadoarea nigeriana la Roma. Nimeni din ambasada nu a falsificat vreodata documente, a spus ea, iar acest fapt a fost confirmat si de catre presedintele nigerian saptamana trecuta cu ocazia convorbirilor prilejuite de turneul african al presedintelui Bush. Totusi, aminteste cotidianul italian, ulterior acelui moment, ambasadorul nigerian la Roma a fost chemat -pentru consultari-, dar nu s-a mai intors niciodata, pentru ca a fost retras si inlocuit cu actuala ambasadoare.

-La Repubblica- a mers pe firul povestii si confirma faptul ca la aproape un an dupa presupusa devastare a ambasadei nigeriene din Roma, adica in octombrie 2001, serviciile secrete italiene au intrat in contact cu un diplomat african care le-a vandut documente conform carora ar fi urmat ca Irakul sa cumpere -in doua transe 500 tone de uraniu pur-. Documentele ar fi constat in corespondenta diplomatica purtata intre ambasadorul nigerian la Roma, ministrul nigerian de externe, presedintele nigerian, alaturi de un -acord- datat iulie 2000 si semnat intre guvernul irakian si cel nigerian. Informatiile pe care serviciile italiene credeau ca -au pus mana- semanau foarte tare cu cele obtinute in anii *80 de acestea in urma interceptarii convorbirilor telefonice dintre reprezentanti ai ambasadei Nigeriei de la Roma si de la Vatican si oficiali de la ambasada irakiana de la Sfantul Scaun, ceea ce explica varianta oferita de ABC. Este inca neclar care ar fi fost exact persoana care ar fi fabricat documentele, potrivit ABC fiind un diplomat de rang inferior. O alta ipoteza a inscenarii spargerii ambasadei ar fi aceea ca asa ar fi intrat in posesia informatiilor clasificate persoana care a vandut apoi dosarul italienilor, varianta care ar intari ipoteza ca este vorba de un diplomat de rang inferior, care nu avea acces la arhiva secreta a ambasadei. -Dosarul- a ajuns ulterior in posesia serviciilor britanice de informatii, au explicat surse anonime italiene, care le-a pus ulterior la dispozitia CIA. Existenta -informatiilor- si ulterior a -documentelor- a fost confirmata de seful inteligentei italiene, Niccolo Pollari. Ieri, un responsabil al guvernului italian era asteptat sa dea explicatii in fata comisiei parlamentare de control al serviciilor secrete, in conditiile in care acelasi cotidian lansa ipoteza -acoperirii politice- a intregii povesti de catre cabinetul Berlusconi, pe care ar fi confirmat-o chiar consilierul diplomatic al acestuia, in intalnirile cu reprezentanti ai CIA.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.