Incertitudini, perspective sumbre, criza, instabilitate, faliment – acestea sunt doar cateva dintre cuvintele care s-au regasit cel mai des in analizele de conjunctura in anul 2002, reflectand o situatie care si-a pus amprenta si asupra companiilor care isi deruleaza activitatea in climatul actual.
Confuzia generalizata, lipsa de vizibilitate si valul de incertitudini pot fi justificate si prin seria neagra a scandalurilor contabile din SUA, care au zguduit din temelii un sistem considerat imun la acest tip de socuri.
Falimente in lant
Astfel, in ianuarie, grupul american de distributie KMart si operatorul de retele telefonice Global Crossing s-au plasat sub protectia legii privind falimentele din SUA. Corporatia industriala Tyco a admis, la inceputul lunii februarie, ca a cheltuit opt miliarde de dolari pentru achizitii, in trei ani, fara a considera necesar sa anunte public aceste operatiuni. In martie, Comisia americana pentru operatiuni bursiere (Securities and Exchange Commission – SEC) a deschis o ancheta cu privire la operatorul de telecomunicatii WorldCom, iar grupul Qwest Communications a fost acuzat ca si-ar fi -cosmetizat- evidentele contabile. Incoltit de autoritati, WorldCom a anuntat disponibilizarea a 3.700 de angajati la 3 aprilie, iar presedintele grupului, Bernie Ebbers, si-a prezentat demisia la sfarsitul lunii. La 10 aprilie, banca de investitii Merrill Lynch a fost acuzata de conflicte de interes de catre procurorul statului New York, Eliot Spitzer.
Companiile de servicii de contabilitate – in colimatorul justitiei
Luna mai a adus inceputul procesului Andersen, dupa ce cabinetul de audit a admis, in ianuarie, ca a distrus documente contabile referitoare la gigantul energetic Enron. Pentru a evita sa raspunda in fata justitiei la acuzatiile privind comportamentul analistilor sai, Merrill Lynch a acceptat sa plateasca o amenda de 100 milioane de dolari si sa-si modifice structurile.
In iunie, Andersen a fost condamnat la disparitie, fiind declarat vinovat de instantele americane, si concurentii sai au inceput sa-si imparta diviziile acestuia din diferite tari. De asemenea, WorldCom a recunoscut ca si-a -umflat- profiturile din 2001 si 2002 cu patru miliarde de dolari, iar operatorul de cablu Adelphia a intrat in procedura de faliment. WorldCom a urmat la scurt timp aceeasi cale, solicitand in iulie protectia legii americane, in timp ce fondatorul Adelphia Communications, John Rigas, a fost arestat pentru ca a camuflat datorii de 2,3 miliarde de dolari. Ulterior, Qwest a admis ca si-a supraestimat cifra de afaceri cu 1,5 miliarde de dolari incepand din 1999. Presedintele SUA, George W. Bush, a promulgat legea Sarbanes-Oxley la sfarsitul lunii, consolidand sanctiunile impotriva presedintilor de companii.
Enron – de vanzare
In august, a inceput vanzarea la licitatie a activelor Enron, iar in septembrie s-a dezvaluit o noua valoare pentru frauda comisa la WorldCom, de noua miliarde de dolari. In noiembrie, presedintele SEC, Harvey Pitt, a demisionat, iar decembrie a adus alte doua demisii la varf – pe cea a secretarului Trezoreriei americane, Paul O*Neill, si a consilierului economic al Casei Albe, Lawrence Lindsey.
Europa se contamineaza
Bancherii si analistii europeni par sa fi scapat in mare parte de torentul proceselor si investigatiilor care i-a absorbit pe omologii lor americani in ultimele luni. Cu toate acestea, acuzatii similare incep sa-si faca aparitia si in afara Statelor Unite.
Autoritatea pentru Servicii Financiare (FSA) din Marea Britanie a lansat o investigatie cu privire la practicile bursiere ale industriei financiare londoneze si ar putea prezenta propuneri de reforma la inceputul anului viitor. -Unde exista potential pentru un conflict de interes, la un moment dat va aparea unul-, sustine presedintele FSA, Howard Davies.
Intr-adevar, ca o exemplificare a acestei afirmatii, numarul unu mondial din industria produselor de lux, LVMH, a depus plangere in justitie impotriva Morgan Stanley, pe motivul publicarii de analize bursiere partinitoare si i-a solicitat despagubiri de 100 milioane de euro. LVMH a argumentat ca analiza bancii americane a fost influentata de relatia acesteia cu concurentul gigantului francez, Gucci Group. Morgan Stanley a respins acuzatiile.
Pe de alta parte, dupa ce i s-a reprosat in octombrie favoritismul fata de directorii firmelor din clientela sa, precum Yahoo, Disney sau eBay, banca de investitii Goldman Sachs face in prezent obiectul unei anchete cu privire la recomandarile date investitorilor fata de anumite societati din sectorul telecomunicatiilor.
Afaceri dubioase pe batranul continent
Si Europa a avut partea sa de scandaluri financiare. Capetele au cazut la unele dintre companiile care au desfasurat campanii masive de achizitii in timpul expansiunii bursiere din ultimii ani, precum grupul Vivendi, in timp ce societatea germana Neuer Markt s-a inchis dupa ce i-a angrenat pe investitori in criza sa inceputa in urma cu doi ani. Dar Europa nu a -gazduit- deocamdata aceleasi controverse care au afectat Wall Street si au condus la amendarea Citigroup si Merrill Lynch.
Micii investitori, falimentati de prabusirea burselor, isi cer drepturile cu tarie in SUA, pe cand prezenta lor in Europa este abia vizibila, intrucat numarul lor este mult mai redus, iar litigiile in stil american nu sunt un lucru obisnuit. Pe continentul european, recomandarile bursiere sunt adresate mai ales investitorilor profesionali din piata institutionala, cei individuali reprezentand doar o mica parte din totalul cititorilor de analize de piata.