Home În Lume Premierul bulgar, umilit de opozitia socialista in alegerile locale

Premierul bulgar, umilit de opozitia socialista in alegerile locale

DISTRIBUIŢI


Reformele au intotdeauna un pret, iar pentru premierul bulgar, Simeon de Saxa Coburg-Gotta, acesta pare a fi iminenta pierderii puterii. Partidul sau, Miscarea Nationala Simeon II, a pierdut alegerile locale din Bulgaria, la mijlocul mandatului guvernamental. In urma scrutinului de vineri, la care prezenta a fost destul de redusa, de aproximativ 40%, victoria a revenit Partidului Socialist, care a obtinut in jur de 32%, conform unui sondaj Gallup la iesirea de la urne. Socialistii sunt, practic, cei care au guvernat Bulgaria in primii ani de dupa caderea comunismului, ei fiind urmati de Uniunea Fortelor de Dreapta, de orientare conservatoare, cu 21% din voturi, nimeni altul decat partidul care a pierdut in 2001 puterea in favoarea partidului fostului rege Simeon II, devenit premier, al carui succes a fost explicat prin nevoia de schimbare a clasei politice. Analistii se asteapta ca socialistii sa revina la putere o data cu scrutinul parlamentar din 2005. Alegerile locale au fost vazute ca un test pentru premierul Simeon de Saxa, pentru guvernul sau care s-a angajat sa propulseze Bulgaria in NATO si UE, cat si pentru partidul sau, creat chiar inaintea alegerilor din 2001 si care a suferit deja fracturi in cei doi ani de mandat la putere. Miscarea Nationala Simeon II reusise sa obtina 43% dintre mandatele parlamentare, bulgarii punandu-si mari sperante in fostul rege-copil care abdica de la tron in contextul istoric tragic de dupa razboi. In prezent, popularitatea premierului Simeon de Saxa Coburg-Gotta este la cote foarte scazute, explicabila prin reformele dure la care a fost nevoit sa supuna economia bulgara. Pe hartie, jumatatea mandatului sau pare sa reprezinte inceputul revenirii: salariul mediu a crescut de la aproximativ 113 dolari, la jumatatea lui 2001, la circa 160, iar rata somajului a scazut si ea de la 18 la 13%. Promisiunile cu care Simeon de Saxa a castigat in 2001 simpatia bulgarilor par sa-i fi dus pe acestia cu gandul la mai mult.

Desi premierul bulgar incearca sa minimalizeze dimensiunile esecului suferit cu argumentul ca alegerile locale sunt altceva decat alegerile parlamentare, la Sofia pare sa bata vant de alegeri anticipate. Contextul este unul cat se poate de nefavorabil, deoarece, indiferent de procentele de simpatie pe care le inregistreaza in tara, la Bruxelles autoritatile par sa se miste foarte bine.

Bulgarii spera sa incheie negocieri de aderare la UE la sfarsitul lui 2004, ca si Romania, iar alegerile anticipate ar fi cel mai putin de dorit. Ideea a fost expusa de un deputat mai carcotas al partidului premierului Simeon de Saxa, cu argumentul ca aceasta ar fi singura solutie pentru a reaseza aceasta forta politica pe o pozitie atat de solida care sa asigure indeplinirea obiectivelor de politica externa, in special obiectivul -UE, 2007-. In aceasta eventualitate, sansa lui Simeon sta in incapacitatea socialistilor de a-si gasi un aliat, mai ales ca reprezentantii Uniunii Fortelor de Dreapta, clasata pe locul al II-lea, au dat semne ca nu doresc sa li se alature.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.