Planurile potrivit carora liderii politici din Kosovo si din Serbia urmau sa se intalneasca pe teren neutru au fost abandonate, dupa ce premierul guvernului kosovar a infirmat pe ultima suta de metri participarea la summitul organizat la Viena sub auspiciile ONU. Bajram Rexhepi a declarat ca -inca nu este momentul- pentru acest gen de discutii, fiind vorba practic de prima intalnire dintre reprezentantii Serbiei si cei ai provinciei Kosovo dupa desprinderea ei in 1995, la interventia NATO. Delegatia kosovara va fi reprezentata de presedintele Ibrahim Rugova, considerat un simbol al unitatii multietnice din Kosovo, sub aura sa de exponent al curentului moderat. Observatorii anticipeaza insa ca discutiile vor fi practic inutile fara prezenta premierului Rexhepi.
Summitul nu este menit a aborda principala problema a momentului, si anume presiunile pe care etnici albanezi le fac in sensul desprinderii definitive a provinciei de Serbia si declararea independentei provinciei care in prezent se bucura de un statut de autonomie fata de Belgrad. Discutiile au fost programate pentru a gasi un raspuns la intrebarea unde au disparut 3.700 de etnici albanezi din Kosovo, precum si viitorul celor aproximativ 100.000 de etnici sarbi care au parasit teritoriul provinciei dupa razboi. Situatia etnicilor sarbi este mai mult decat delicata, in contextul puternicelor sentimente de intoleranta care se manifesta in sanul comunitatii albaneze dominante. Atacurile asupra putinilor sarbi ramasi in Kosovo au continuat in permanenta, numai in aceasta vara fiind ucisi sapte.
In contextul in care situatia reclama o discutie cat mai utila si cu rezultate caat mai concrete intre cele doua tabere, boicotul premierului kosovar este explicat prin refuzul parlamentului provinciei de a-i acorda votul de incredere pentru cabinetul pe care il conduce, refuz survenit in urma cu doar cateva zile.
Summitul programat la Viena a fost organizat de administratorul ONU al provinciei, iar misiunea acestuia de a convinge ambele tabere sa se intalneasca la masa verde nu a fost una simpla. -Va fi decizia noastra unde si cand ne vom intalni. Ea nu poate fi luata de altcineva-, a motivat premierul din Kosovo decizia boicotului. In aceste conditii, la intalnirea de astazi ar urma sa participe presedintele Serbiei si Muntenegrului, ramase deocamdata in granitele federatiei iugoslave, premierul si vicepremierul sarb, care il vor avea asadar ca unic partener de negocieri pe presedintele Ibrahim Rugova.