Lansata cu sase ani in urma, noua reforma a ortografiei germane s-a dovedit a fi un esec, date fiind piedicile intampinate inca de la inceput. Este insa o premiera acum faptul ca reprezentanti importanti ai presei din Germania au luat atitudine, solicitand revenirea la vechea scriere. Desi in vigoare, aplicata in toate institutiile de invatamant, dar si in documentele oficiale, reforma nu a fost foarte bine primita de populatie, dand nastere de-a lungul timpului multor controverse si creand confuzii. Menite sa mai scurteze cuvintele kilometrice ale limbii lui Gothe, reglementarile vizeaza eliminarea virgulelor in exces, modificand astfel ortografia, dar si reducerea utilizarii literei specifice germanei vechi, asa-numita -s-zet-(?ƒ), inlocuita prin dublu -s- (ss).
Subiectul a revenit in actualitate recent, prin protestul marilor companii jurnalistice din Germania, reprezentate prin grupul Axel Springer si cotidianul -Der Spigel-, care au anuntat ca publicatiile lor vor reveni la vechea ortografie, indemnandu-si in acelasi timp toti colegii de breasla sa le urmeze exemplul. Liderii companiilor mentionate si-au justificat initiativa prin confuzia pe care o creeaza reforma in randurile cititorilor.
Desi Asociatia Jurnalistilor din Germania ramane neutra la decizia luata de marile companii de presa, se pare ca reforma nu va mai supravietui prea mult timp, fiind deja bine cunoscut caracterul conservator al poporului german. In plus, alte mari publicatii au hotarat sa se alature initiativei de a renunta la noua ortografie, printre acestea numarandu-se -Suddeutsche Zeitung-, cotidian national, cu sediul la Munchen, -Frankfurter Allgemeine Zeitung-, ziar conservator nationalist, dar si -Bild-. Toti acesti -dezertori- ai noului univers lingvistic german subliniaza furia populatiei in legatura cu -miscarea- de reforma.
Totusi, la mijloc se afla ani de munca asidua a cercetatorilor din sectorul educativ german, austriac si elvetian, care au sperat ca, dupa perioada de tranzitie, roadele muncii lor sa fie atestate oficial, in vara anului 2005. Cu toate acestea, -gurile rele- cred ca o limba trebuie sa evolueze in mod natural, nu dirijata de birocrati. Mai mult, executivul german a investit deja milioane de euro in noile manuale scolare si publicatii oficiale, ceea ce nu-i va determina pe reprezentantii puterii sa renunte atat de usor la actualele reglementari lingvistice.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 29.04.2025, 15:38:51