Cu doua zile inainte de expirarea celui de-al doilea mandat consecutiv la conducerea tarii, Thomas Klestil, in varsta de 71 de ani, a incetat din viata, la Viena, in urma unui stop cardiac. O data cu disparitia lui, Austria pierde o mare personalitate, omul care i-a condus destinul politic inca din 1992. Doar 36 de ore il desparteau pe liderul austriac de ceremonia de astazi, pentru predarea stafetei la presedintie succesorului sau, social-democratul Heinz Fischer, ales in luna aprilie. Daca Fischer a declarat ca -toata tara este in doliu-, cancelarul Wolfgang Schuessel crede ca -Austria a pierdut o mare personalitate-. Drapelele au fost coborate in berna la toate institutiile publice ale tarii. Klestil a fost numit la conducerea statului austriac in 1992, fiind reales, pentru alti sase ani, in iulie 1998. Succesor al controversatului Kurt Waldheim, Klestil a reparat imaginea Austriei, afectata la nivel international de legaturile naziste ale fostului lider.
Desi un om politic apreciat, ghinioanele s-au tinut lant in viata liderului austriac, ambele sale mandate fiind marcate de esecuri, atat in plan politic, dar si personal. Sustinator al NATO, Klestil a pledat fara succes pentru aderarea tarii sale la Alianta, ceea ce ar fi reprezentat finalul neutralitatii abordate de Austria, inca din 1955. Nu a reusit nici sa obtina mai multe prerogative pentru functia de presedinte, detinand, mai degraba, un rol onorific. Popularitatea i-a fost afectata de divortul de sotia sa, Edith, in 1994. In 1998, Klestil s-a recasatorit cu Margit Loeffler, al carei stil -imperial- a fost mereu in centrul criticilor clasei politice. In 2002, presedintele austriac s-a opus fara succes intrarii extremei drepte in guvernul de coalitie format de cancelarul conservator Wolfgang Schuessel, dar a reusit sa-l excluda din Cabinet pe liderul formatiunii, populistul Joerg Haider.
Decesul a survenit din cauza deteriorarii progresive a functiilor organelor vitale, potrivit declaratiilor profesorului Christoph Zielinski, medic al spitalului din Viena, unde seful statului fusese transportat luni. Sanatatea lui Klestil a avut de suferit in repetate randuri, in 1996 fiind nevoit sa stea in repaos timp de mai multe saptamani, din cauza unei embolii pulmonare care i-a constrans pe medici sa-i provoace o coma artificiala de 48 de ore. In 2003, Klestil a suferit si doua interventii chirurgicale, in urma unei cazaturi in piscina.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 06.04.2025, 05:09:34