Home În Lume Presedintele Austriei mai avea nevoie de 36 de ore de viata

Presedintele Austriei mai avea nevoie de 36 de ore de viata

DISTRIBUIŢI

Cu doua zile inainte de expirarea celui de-al doilea mandat consecutiv la conducerea tarii, Thomas Klestil, in varsta de 71 de ani, a incetat din viata, la Viena, in urma unui stop cardiac. O data cu disparitia lui, Austria pierde o mare personalitate, omul care i-a condus destinul politic inca din 1992. Doar 36 de ore il desparteau pe liderul austriac de ceremonia de astazi, pentru predarea stafetei la presedintie succesorului sau, social-democratul Heinz Fischer, ales in luna aprilie. Daca Fischer a declarat ca -toata tara este in doliu-, cancelarul Wolfgang Schuessel crede ca -Austria a pierdut o mare personalitate-. Drapelele au fost coborate in berna la toate institutiile publice ale tarii. Klestil a fost numit la conducerea statului austriac in 1992, fiind reales, pentru alti sase ani, in iulie 1998. Succesor al controversatului Kurt Waldheim, Klestil a reparat imaginea Austriei, afectata la nivel international de legaturile naziste ale fostului lider.

Desi un om politic apreciat, ghinioanele s-au tinut lant in viata liderului austriac, ambele sale mandate fiind marcate de esecuri, atat in plan politic, dar si personal. Sustinator al NATO, Klestil a pledat fara succes pentru aderarea tarii sale la Alianta, ceea ce ar fi reprezentat finalul neutralitatii abordate de Austria, inca din 1955. Nu a reusit nici sa obtina mai multe prerogative pentru functia de presedinte, detinand, mai degraba, un rol onorific. Popularitatea i-a fost afectata de divortul de sotia sa, Edith, in 1994. In 1998, Klestil s-a recasatorit cu Margit Loeffler, al carei stil -imperial- a fost mereu in centrul criticilor clasei politice. In 2002, presedintele austriac s-a opus fara succes intrarii extremei drepte in guvernul de coalitie format de cancelarul conservator Wolfgang Schuessel, dar a reusit sa-l excluda din Cabinet pe liderul formatiunii, populistul Joerg Haider.

Decesul a survenit din cauza deteriorarii progresive a functiilor organelor vitale, potrivit declaratiilor profesorului Christoph Zielinski, medic al spitalului din Viena, unde seful statului fusese transportat luni. Sanatatea lui Klestil a avut de suferit in repetate randuri, in 1996 fiind nevoit sa stea in repaos timp de mai multe saptamani, din cauza unei embolii pulmonare care i-a constrans pe medici sa-i provoace o coma artificiala de 48 de ore. In 2003, Klestil a suferit si doua interventii chirurgicale, in urma unei cazaturi in piscina.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.