Ken Lay (62 de ani), omul de afaceri care a creat, ridicat si apoi a asistat la prabusirea gigantului energetic Enron, a fost inculpat, ieri, sub acuzatiile de frauda si coruptie. -Mi s-a adus la cunostinta ca sunt inculpat, drept care am decis sa ma las pe mana justitiei-, a declarat Lay, prin vocea purtatorului sau de cuvant. In timp ce Departamentul Justitiei de la Washington a refuzat sa comenteze, surse apropiate presedintelui companiei au afirmat ca acuzatiile urmau sa fie citite ieri seara, dupa care va urma procesul in urma caruia Lay ar putea fi condamnat la ani buni de inchisoare. Ken Lay este ultimul director acuzat de falimentarea companiei. Andrew Fastow, fostul director economic, a fost condamnat la zece ani de inchisoare, dupa ce a pledat vinovat si a acceptat sa coopereze cu anchetatorii. Fostul vicepresedinte al Enron, Jeffrey Skilling, a pledat nevinovat, dupa ce a fost acuzat de frauda, procesul sau fiind in curs de desfasurare.
Putina istorie
Pana in decembrie 2001, americanii au trait cu senzatia ca Enron este una dintre cele mai profitabile si de succes companii. De altfel, -Fortune- i-a oferit trustului Enron, pentru cinci ani consecutivi, titlul de -Cea mai inovativa companie-, iar actiunile Enron au fost catalogate ca fiind printre primele -10 actiuni cele mai performante din ultimul deceniu-. Falimentul Enron a atras dupa sine pierderi de 61 miliarde de dolari in randul actionarilor, iar 5.000 de salariati din Houston si-au pierdut joburile. Pierderile suferite de salariatii Enron care fusesera incurajati sa-si transforme fondurile personale de pensii in actiuni au fost estimate la 1,6 miliarde. Motivele pentru situatia dezastruoasa in care a ajuns Enron sunt complexe. In primul rand, suita de investitii neprofitabile in diferite domenii – energetic, telecomunicatii, apa – care au generat costuri imense.
Inginerii financiare
Pentru a acoperi aceste costuri si pentru a mentine imaginea unei firme prospere, Enron a apelat la o serie de inginerii financiare, in totala discordanta cu legile americane si cu standardele contabile. Altfel spus, a masluit rapoartele financiare pentru a induce in eroare atat investitorii si bancile, cat si pe jucatorii pietei de capital.
Un rol important in falimentul Enron l-a avut auditorul independent. Firma de audit financiar Arthur Andersen, care a auditat Enron mai mult de 20 de ani, a ascuns in mod deliberat situatia catastrofala. Conform spuselor lui Neil Batson, unul dintre anchetatorii falimentului, Andersen s-a implicat chiar in consilierea Enron privind manipularea contabila a tranzactiilor, astfel incat sa ofere actionarilor o imagine falsa asupra balantelor contabile. Anchetele ulterioare au relevat ca auditorul Arthur Andersen a fost implicat si in manipularea rapoartelor financiare ale altor firme americane majore, cum ar fi Sunbeam, Waste Management sau McKesson. Toate aceste erori au readus in discutie rolul firmelor de consultanta si audit financiar, dar si independenta acestora. S-a constatat ca firmele de audit sunt tentate mai degraba sa plaseze interesul conducerii companiei (care de altfel le plateste si selecteaza) deasupra investitorilor. Cele 58 milioane de dolari pe care Andersen le primea anual pentru servicii de consultanta si audit au primat in fata ilegalitatilor comise de conducerea Enron. Publicul american a amendat atat analistii pietelor financiare, brokerii de pe Wall Street, cat, mai ales, Comisia de Securitate si Comert (SEC), care din 1930 reprezinta organismul major care protejeaza investitorii.
Madalina Mitan
Bush a fugit
In cadrul unei conferinte de presa, presedintele american,, George W. Bush, l-a atacat dur pe candidatul democrat pentru functia de vicepresedinte, John Edwards, afirmand ca acesta nu este capabil sa preia Casa Alba in caz de necesitate. -Dick Cheney poate fi presedinte-, a raspuns Bush, referindu-se la diferentele intre propriul sau vicepresedinte, Richard Cheney, si John Edwards, care a fost ales marti de John Kerry ca potential vicepresedinte al tarii, in cazul in care va castiga alegerile din noiembrie. Dar, cand a fost vorba sa raspunda intrebarilor ziaristilor legate de cazul Enron, presedintele Bush (foto) a pretextat ca se grabeste si a plecat din fata jurnalistilor. Kenneth Lay a fost sfatuitor apropiat pentru actualul presedinte si pentru tatal sau, fiind si unul dintre cei mai importanti donatori. Atunci cand era in gratiile lui George W. Bush, era chemat cu apelativul -Danny Boy-.