Abia aniversase cele 100 de zile de cand Polonia, alaturi de celelalte nou-venite, a pasit in teritoriul extins al Uniunii Europene, ca problemele par sa-i umbreasca tot mai mult fericirea succesului de atunci. In pofida unor realizari in plan politic, destul de importante la nivel european, societatea poloneza are de infruntat crunta realitate conferita de statutul de cetatean european, dar si efectul instabilitatii politice la nivel national. Daca Danuta Hubner a reusit sa obtina una dintre functiile importante in cadrul noii Comisii Europene, anume aceea de responsabil al politicilor regionale, conducerea Poloniei se afla in impas. Este si motivul pentru care presedintele Aleksander Kwasniewski a cerut organizarea de alegeri legislative anticipate pentru inceputul anului 2005.
Vot de incredere
-Daca guvernul lui Marek Belka nu va primi un vot de incredere in octombrie, alegerile legislative s-ar putea desfasura la inceputul anului viitor-, a declarat liderul polonez.
Cu ocazia investirii sale de catre Dieta poloneza, in luna iunie, Marek Belka a anuntat ca va supune guvernul unui nou vot de incredere al parlamentului in luna octombrie. Numai cu aceasta conditie, partidul social-democrat SLPD a sustinut guvernul Belka, propus de coalitia de stanga SLD-UP. Cu toate acestea, Kwasniewski este de parere ca, desi guvernul Belka ar primi un vot de incredere din partea Dietei, alegerile legislative trebuie organizate in primavara, pentru a nu coincide cu scrutinul prezidential.
-Anul viitor, in Polonia se vor desfasura, pentru prima oara, doua scrutine, iar intre ele este nevoie de un interval de cateva luni-, a precizat presedintele polonez.
Potrivit unui sondaj de opinie, principalul partid de opozitie, liberal, Platforma Civica (PO), ar putea obtine 25% din voturile alegatorilor, in cadrul scrutinului legislativ, iar dreapta moderata (PIS) este preferata de 16 procente dintre polonezi.
Cruda realitate
Oricum, consecintele in plan economic ale aderarii la UE marcheaza profund viata cetatenilor. In timp ce fermierii si vanzatorii de masini la mana a doua sunt mai mult decat incantati, consumatorul de rand si pescarii, categoriile majoritare in Polonia, sunt lipsiti de entuziasm atunci cand vine vorba despre schimbarile de dupa 1 mai 2004. Mai mult, preturile se afla intr-o continua ascensiune, costurile pentru alimente si medicamente majorandu-se de circa trei ori, in timp ce pensiile si salariile stagneaza. Sperantele pe care si le-au facut polonezii – privind desfiintarea frontierelor, ieftinirea produselor, dezvoltarea unui trai mai bun – s-au spulberat, o data izbiti de valul de dezamagiri provocate de realitatea vietii pe care o traiesc de circa 4 luni incoace.
Noii comisari se pregatesc de start
Cei 25 de membri ai viitorului executiv comunitar se intalnesc astazi, pentru prima data in noua formula, la Bruxelles. Sub -bagheta- viitorului presedinte al Comisiei, Jose Manuel Durao Barroso, proaspetii comisari poarta discutii referitoare la principalele probleme cu care se vor confrunta incepand cu 1 noiembrie, cand isi vor prelua atributiile. Se pare ca este doar o intrunire de -tatonare-, in cadrul careia cei 25 se vor cunoaste mai bine, multi dintre ei fiind complet noi pe scena politica europeana. Unul dintre pasii esentiali, aflat in topul prioritatilor imediate, este reprezentat de predarea declaratiilor de interes ale noilor comisari. Potrivit legislatiei europene, ei trebuie sa-si prezinte atat averile personale, cat si ale sotilor sau sotiilor lor, dar si activitatile efectuate in afara functiilor de conducere din cadrul noului executiv comunitar.
O alta chestiune de baza, un alt -hop- peste care trebuie sa treaca cei 25, sunt chestionarele la care vor fi obligati sa raspunda in fata deputatilor europeni, acestea avand un rol determinant in obtinerea votului parlmentar pentru aprobarea Comisiei. Pentru a putea face fata intrebarilor strict tehnice, impuse de catre reprezentantii Parlamentului European, comisarii se pregatesc intens, luand lectii de la experti in domeniu.
O problema la fel de importanta, aflata pe ordinea de zi a discutiilor membrilor noii Comisii, este angajarea personalului auxiliar. Fiecare comisar are dreptul la o echipa de sase persoane, din care 3 trei pot fi din tara din care provin, iar restul trebuie sa fie de nationalitati diferite. Cei mai importanti sunt sefii cabinetelor si adjunctii lor, care, obligatoriu, nu vor apartine aceleiasi tari. Majoritatea comisarilor vor incepe sa-si formeze echipele in luna septembrie, insa unii dintre ei au fost deja mai rapizi. Un exemplu bun il constituie viitorul comisar al comertului, britanicul Peter Mandelson, care l-a si ales pe Simon Fraser ca sef al cabinetului sau.
Pentru germanul Gunther Verheugen, suedeza Margot Wallstrom si luxemburgheza Viviane Reding, procedurile sunt deja obisnuite, dat fiind ca ei se afla la al doilea mandat de cinci ani la Bruxelles, insa in alte fotolii.