Sambata dupa-amiaza, razboiul din Afganistan, cel adevarat, cel care se vede, parea ca a inceput. Atunci cand un avion american a aparut pe cerul de deasupra capitalei Kabul. Nu se mai intamplase pana atunci. Cuvintele pareau ca se consumasera, ca amenintarile au fost puse deoparte, ca acum conteaza doar faptele concrete. De 10 ani, pe cerul capitalei afgane nu mai aparusera avioane. Cu atat mai mult, acel aparat parea sa aduca un mesaj de moarte. Zbura la mare inaltime, foarte putin vizibil, insa antiaeriana talibana l-a zarit si a inceput sa traga. Racheta trimisa de la sol, un Stinger, nu a reusit sa atinga adversarul, iar avionul a bombardat orasul, asa cum se asteptau afganii. Era vorba doar de un aparat Predator-Drone, un avion de recunoastere fara pilot. Din localitatea Heart, in zona granitei cu Iranul, soseau sambata stiri conform carora alte trei avioane isi facusera aparitia pe cerul afgan si ca antiaeriana talibana a reactionat si acolo. Informatii insa neconfirmate pana in prezent.
Ofensiva satelitilor
Acesta este doar unul dintre instantaneele de razboi ale sfarsitului de saptamana, care a tinut din nou cu sufletul la gura intreaga lume. Un alt detaliu semnificativ a fost acela al lansarii satelitilor spioni deasupra Afganistanului. Un satelit spion KH11 de noua generatie a plecat vineri noaptea de la baza Air Force din Vandenberg, in California. Obiectivul sau? Top secret, au raspuns oficialii Pentagonului. Expertii militari au explicat insa ca este vorba despre un satelit ultramodern, capabil sa fotografieze de la o inaltime de 300 de kilometri miscarea de trupe, cai sau camioane si sa depisteze, gratie razelor infrarosii, focurile aprinse in noapte. Cum il va folosi NRO, agentia supersecreta americana care coordoneaza programul spatial al serviciilor de informatii, pare evident. KH11 va folosi pentru individualizarea si urmarirea lui Ussama bin Laden si a oamenilor sai. Si rusii participa la aceste operatiuni cu un satelit propriu, Kosmos, lansat sambata de la baza Baikonur din Kazahstan. Primele elemente ale dispozitivului militar american au fost dislocate sambata la frontiera Uzbekistanului cu Afganistanul. Trei avioane de transport militar au aterizat pe aeroportul din Termez, fiind avangarda miilor de militari americani care sunt asteptati sa soseasca aici in urmatoarele zile. Aceste prime unitati dislocate provin din a 10-a divizie de infanterie lejera specializata in lupta in conditii climaterice extreme. In termenii limitelor oficiale fixate de Uzbekistan, trupele americane nu vor putea lansa un atac aerian sau terestru in Afganistan, iar trupele speciale nu vor putea opera, pornind de la aceasta baza. Insa nici un control al autoritatilor uzbeke nu va fi facut asupra trupelor dislocate de SUA, sustin expertii militari citati de AFP. In plus, prezenta militara americana in Uzbekistan nu este limitata in timp. Talibanii se pregatesc pentru orice eventualitate si au trimis 8.000 de oameni pentru intarirea fortelor la frontiera cu Uzbekistanul. Acestia au creat o centura de aparare la aproximativ 60 de km nord de Kabul.
In acest context, nu poate fi neglijat nici faptul ca opozitia armata afgana a ajuns la 50 de kilometri de Mazar-I-Sharif, principala localitate din nordul tarii, controlata in prezent de talibani. -Ar trebui sa cucerim orasul in doua sau trei zile-, a anticipat Mohammad Ashraf Nadeem, un purtator de cuvant al Aliantei Nordului, precizand ca sunt implicati in lupta circa 3.000 de oameni. Aceste lupte sunt o continuare a ofensivelor lansate de opozitia afgana in ultima saptamana, in estul, nordul si in nord-vestul Afganistanului.
Bush: -Timpul aproape ca a expirat-
Si inca un aspect important. Presedintele american, George W. Bush, a avertizat sambata regimul de la Kabul ca timpul preseaza in privinta predarii lui Ussama bin Laden. -Talibanilor le-a fost data ocazia de a-i preda pe teroristii care sunt in Afganistan si de a inchide taberele lor de antrenament, oprindu-le astfel actiunile. Ei au fost avertizati, iar timpul preseaza-, a declarat presedintele in cadrul alocutiunii saptamanale radiodifuzate. Bush a reamintit ca aceasta campanie nu este indreptata impotriva Islamului sau a lumii arabe: -Dusmanul nostru il reprezinta teroristii si regimurile care-l adapostesc. Afganistanul este exemplul perfect. Regimul talibanilor a transformat aceasta natiune in sanctuar si in teren de antrenament pentru teroristii internationali, care au ucis cetateni nevinovati din mai multe tari, inclusiv a noastra-.