Home În Lume Provocare de gradul zero

Provocare de gradul zero

DISTRIBUIŢI

-1. De ce ati mintit in legatura cu data in care ati fost introdus in loja masonica? 2. Ati folosit prezenta dumneavoastra acolo pentru a obtine ceea ce nu ati fi putut obtine altfel?- Sunt doar doua dintre intrebarile pe care le-a adresat saptamanalul britanic de mare prestigiu -The Economist- premierului italian Silvio Berlusconi, intr-un al treilea articol in ultimele luni care ii este, din nefericire, dedicat. Forma in care acesta i se adreseaza este una fara precedent, directorul saptamanalului, Bill Emmott, trimitandu-i o scrisoare deschisa direct pe adresa oficiala a guvernului de la Roma. Ceea ce i se cere politicianului mai mult decat atipic Silvio Berlusconi este sa raspunda public in legatura cu toate acuzatiile care i s-au adus de cand a decis sa imbrace peste haina de om de afaceri pe cea de politician devenit prim-ministru, inclusiv gratie fortei sale financiare. Daca ceea ce releva publicatia britanica in cele 28 de pagini, pe cate se intinde scrisoarea deschisa, nu reprezinta noutati, ci se doresc a fi un fel de -rechizitoriu politic-, apartenenta premierului italian la miscarea masonica este totusi putin cunoscuta.

Una peste alta, atacul fara precedent asupra celui desemnat de procedurile europene numarul unu pe continent in aceasta jumatate de an il defineste pe Berlusconi -cazul cel mai grav de abuz din partea unui capitalist in relatia cu sistemul in care traieste si actioneaza-. -The Economist- demonteaza si definitia pe care premierul Italiei si-a formulat-o de unul singur, apreciind ca acesta este departe de a fi -artizanul noii Italii-, ci -un reprezentant de prim-plan si un continuator al vechii si rau-famatei Italii-. -Capatul de acuzare- este acela ca premierul italian s-a folosit de majoritatea parlamentara -pentru a se situa dincolo de lege-, transformand politica intr-un mijloc de a castiga in afaceri. Argumentele sunt deja de notorietate, si anume legea care il pune la adapost de tribunal pe perioada mandatului, blocarea unei anchete penale in care este suspectat de frauda fiscala, precum si o lege aflata in dezbaterea parlamentului menita sa ii faciliteze extinderea monopolului mediatic pe care il detine prin intermediul grupului de firme aflat in proprietatea familiei sale.

-Se tem de Italia-

Raspunsul s-a constituit intr-un scurt comentariu facut de purtatorul de cuvant al guvernului italian, care a explicat ca Berlusconi -are altceva de facut decat sa citeasca <The Economist>. Il vor citi avocatii sai-, a explicat acesta, seful sau refuzand ulterior sa raspunda. In cercul sau insa, potrivit cotidianului de stanga -La Repubblica-, Berlusconi ar fi comentat ca scopul atacurilor ar fi acela de a diminua rolul international pe care il joaca Italia, -care a inceput sa devina un partener important al Statelor Unite, al Rusiei si al Israelului-, dupa cum s-ar fi exprimat insusi Berlusconi. Pe de alta parte insa, acesta vede in spatele atacurilor tot influenta stangii italiene, care -nu a reusit sa il invinga in plan politic, nu a reusit sa il ingenuncheze nici in tribunal, iar acum incearca sa il denigreze in ochii opiniei publice internationale-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.