Atat autoritatile romane, cat si cele europene au identificat mai multe aspecte negative pe care tara noastra va trebui sa le rezolve inainte si dupa integrare. Toate acestea sunt evidentiate si in Cadrul Strategic National de Referinta pentru perioada 2007-2013, document de referinta pentru programarea Fondurilor Structurale si de Coeziune.
Astfel, analiza socio-economica a Romaniei este realizata pe cinci mari teme, respectiv, infrastructura, competitivitate economica, resurse umane, capacitate administrativa si dimensiunea teritoriala a dezvoltarii.
Potrivit Planului National de Dezvoltare 2007-2013, aprobat de Guvernul Romaniei, la sfarsitul anului trecut, infrastructura de transport rutier, feroviar, naval si aerian a Romaniei este din pacate intr-o stare degradata si insuficient dezvoltata. Alimentarea cu apa potabila si canalizarea sunt inca necorespunzatoare cu standardele europene, iar infrastructura de management a deseurilor este si ea dezvoltata insuficient. In vederea protectiei mediului si prevenirii efectelor negative ale dezastrelor naturale (n.r. – inundatii, eroziune costiera) sunt necesare investitii majore, se mai precizeaza in CSNR.
In ceea ce priveste competitivitatea economica a tarii noastre, trebuie spus ca economia este din pacate orientata in acest moment catre sectoare cu valoare adaugata redusa, iar productivitatea muncii este in continuare scazuta. Numarul scazut al IMM-urilor productive, accesul dificil la finantare, dezvoltarea insuficienta a antreprenoriatului si investitiile reduse in infrastructura de cercetare-dezvoltare sunt alte cateva aspecte pe care autoritatile trebuie sa le rezolve, in perioada 2007- 2013, cu ajutorul fondurilor europene. In ceea ce priveste dezvoltarea anumitor zone ale tarii, s-au indentificat mai multe disparitati si ramanerea in urma a unor regiuni. -Slaba dezvoltare si atractivitate a zonelor rurale si concentrarea excesiva spre activitati agricole- este un alt aspect negativ identificat, ce trebuie rezolvat in perioada 2007-2013.
Strategia CSNR preia Viziunea Strategica din Programul National de Dezvoltare 2007-2013, stabilind ca obiectiv general reducerea disparitatilor de dezvoltare intre Romania si statele membre ale UE. Pentru perioada amintita mai sus, PND are in vedere cresterea Produsului Intern Brut/locuitor de la 31% din media UE – 25 in prezent, la aproximativ 41% in anul 2013.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane