Home În Lume Quebec, numele francez pentru Seattle

Quebec, numele francez pentru Seattle

DISTRIBUIŢI

Autoritatile din Quebec n-au putut scapa de ceea ce se temeau cel mai mult: demonstratiile de tipul -Seattle 1999- au ravasit centrul capitalei canadiene la sfarsitul saptamanii trecute, punand in umbra discutiile din cadrul summit-ului Americilor si scotand in lumina reflectoarelor luptele de strada dintre manifestanti si fortele de ordine. Gloante de cauciuc, tunuri de apa, gaze lacrimogene, bate de baseball si cocteiluri Molotov, politisti costumati ca in serialul -Robocop- si protestatari cu fetele ascunse indaratul esarfelor, manuind crose de hochei, zeci de arestati, toate acestea au reprezentat imaginea orelor de haos din Quebec si au tinut capul de afis al jurnalelor de actualitati americane. Care este miza acestor confruntari? Intalnirea presedintilor din cele 34 de state nord, central si sud-americane (cu exceptia Cubei, exclusa de facto pentru politica sa -nedemocratica-), ce incearca sa puna bazele unei zone de liber schimb intinsa din Alaska si pana la extremitatea sudica a Americii Latine. Altfel spus, realizarea unui vast spatiu economic ai carui 800 de milioane de consumatori ar reprezenta un concurent imbatabil pentru oricare dintre celelalte zone comerciale de pe glob. Un proiect care insa a suscitat reactia violenta a grupurilor ecologiste, anarhiste, a unor sindicate si organizatii studentesti, care vad in noul organism un mijloc de imbogatire pentru companiile mari (sunt aratate cu degetul mai ales corporatiile americane) si de sleire a celor saraci. De la protestele din gazetele studentesti sau pe site-urile Internet nu a mai fost decat un pas pana la demonstratiile de strada si luptele cu politistii. Televiziunile americane si-au intrerupt vineri si sambata programele obisnuite pentru a transmite imaginile violentelor din Quebec, un oras a carui atmosfera linistita a fost facuta praf si pulbere de sunetul gloantelor de cauciuc, al sirenelor Politiei si al strigatelor protestatarilor.

Potrivit oficialilor locali, numarul demonstrantilor a crescut in cele trei zile ale reuniunii direct proportional cu cel al violentelor. Daca vineri, cei 5.000 de manifestanti au reusit sa sparga zidul de protectie al Politiei canadiene (criticata pentru neputinta) si sa ajunga foarte aproape de locul reuniunii (intarziata cu o ora), sambata si duminica s-a estimat ca peste 30.000 de oameni au fost pe strazile orasului din zona franceza a Canadei. Lor li s-au opus circa 8.000 de politisti deplasati din toata tara, sprijiniti se pare si de efective ale armatei canadiene.

In ceea ce priveste agenda discutiilor, cea de-a treia intalnire a Americilor (urmand celor din Miami si Santiago de Chile) a abordat si subiectele legate de educatie, drepturile omului sau mediu, ba chiar si delicata problema a traficului de droguri, extrem de activ in zona. Tema principala a fost insa aceea a crearii Zonei de Comert Liber a Americilor (FTAA), idee pe care presedintele George W. Bush o sustine nemijlocit. Experienta americana a regiunii NAFTA (comert liber intre Canada, SUA si Mexic, cu un volum al schimburilor dublat in doar doi ani) l-a incurajat pe liderul de la Casa Alba sa devina partizanul principal al FTAA si sa promita ca va primi acceptul Congresului pana la sfarsitul anului, ceea ce va duce la crearea -Emisferei vestice- in 2005. O idee indrazneata, mai ales daca ne gandim la multitudinea de voci critice din Congresul de la Washington si din presa americana. Celebrul realizator de televiziune Jay Leno a concretizat de altfel acest cor al nemultumirilor, afirmand vineri seara: -Priviti la Quebec! Steagurile americane, fabricate in Mexic, au fost arse pe strazile canadiene. Nici ca se poate o dovada mai clara ca schimburile si comertul libere functioneaza din plin!-.

Tarile sarace asteapta crearea unui fond de sprijin

La deschiderea summit-ului de la Quebec, premierul Canadei, Jean Chretien, a subliniat ca, -din aceasta zi inainte, beneficiile oricarei intelegeri la care vom ajunge vor curge doar spre acele natiuni care au aderat clauzei democratiei noastre-. Si presedintele Mexicului, Vicente Fox, a vorbit despre democratie, dar in cu totul alti termeni. -Nu poti avea o democratie adevarata intr-o societate unde exista atat de multa inegalitate, atat de multa saracie, asa cum se intampla in multe tari din America Latina, inclusiv in Mexic-. Acesta a propus ca tarile participante la summit sa aloce o parte a bugetului militar crearii unui -fond social de sprijin-, pentru -comunitatile marginalizate ale emisferei noastre-. Presedintele Braziliei, Fernando Henrique Cardoso, a criticat viitoarea zona de comert liber, afirmand ca, pentru tara sa, -prioritatea absoluta- ramane Acordul Mercosur. Acesta a gasit intelegere fata de manifestatiile de protest violente, afirmand ca ele au fost generate -de frica fata de globalizare, fata de zona comertului liber, ambele fara trasaturi umane-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.