Home În Lume Raceala transatlantica, pe cale de vindecare

Raceala transatlantica, pe cale de vindecare

DISTRIBUIŢI

Europa si Statele Unite au decis, dupa luni de divergente, sa adopte un ton moderat si sa coopereze mai mult, in special in ceea ce priveste Irakul, Afganistanul sau apararea europeana, se arata in editia electronica de ieri a prestigiosului cotidian american -New York Times-.

Pozitia moderata a Statelor Unite poate fi justificata de nevoia urgenta de ajutor militar si financiar in Irak si in Afganistan din partea tarilor NATO.

Toti membrii organizatiei sunt de acord asupra unui aspect, si anume ca disensiunile dintre Europa si Statele Unite trebuie depasite pentru ca Alianta Nord-Atlantica sa ramana viabila.

-Nu pot spune ca toata lumea pretinde ca relatiile sunt bune, dar toate partile incearca sa fie constructive, mai putin sensibile si au atitudini diplomatice-, a declarat un oficial NATO care a participat saptamana trecuta la reuniunea de la Bruxelles.

Rumsfeld: -Ar trebui sa comunicam mai mult-

Dovada cea mai clara o constituie pozitia secretarului american al apararii, Donald Rumsfeld, care spunea: -Poate ar trebui sa comunicam mai mult-.

Intrebat de ziaristi despre planul UE referitor la creare unei structuri de aparare autonome, Rumsfeld a raspuns: -Imi dau seama ca imi puneti intrebari-capcana. Sunt glumet, dar nu prost-.

In schimb, Rumsfeld i-a laudat pe europeni ca doresc sa-si dezvolte capacitati militare pe care sa le poata desfasura cu rapiditate.

Si mai surprinzator, seful Pentagonului nu a criticat Franta si Germania, cei mai importanti aliati ai Statelor Unite care s-au opus razboiului din Irak, pentru ca nu au trimis trupe in aceasta tara.

Mesajul lui Rumsfeld a fost confirmat si de Colin Powell, secretarul de stat american, care a cerut NATO sa-si extinda misiunea din Irak. Chiar daca nimeni nu a raspuns afirmativ acestei propuneri, nimeni nu a refuzat-o.

Chirac, cu ochii pe NATO si Irak

De partea europeana, chiar si Jacques Chirac, presedintele Frantei, doreste sa joace un nou rol in cadrul NATO si chiar in Irak.

Cu ocazia unei intalniri cu senatorul american Joseph R. Biden, Chirac i-a transmis acestuia ca Franta ar putea sa se implice in Irak.

Liderul de la Paris doreste numirea a doi generali francezi in structura de comanda a NATO, unul la Cartierul General din Mons (Belgia) si altul la Norfolk (statul american Virginia), semn ca Parisul intentioneaza sa coopereze cu Washingtonul in domeniul securitatii.

Cu toate ca Franta nu se implica in structura de comanda a NATO, aceasta tara furnizeaza o parte importanta a trupelor din cadrul fortei aliate de reactie rapida, inaugurata in octombrie.

In Afganistan, militarii americani si francezi instruiesc noua armata afgana, iar fortele speciale americane si franceze desfasoara misiuni comune in apropiere de granita pakistaneza.

In plus, fortele armate americane considera ca armata franceza este cea mai rapida din Europa si doresc extinderea cooperarii militare in cadrul Aliantei.

Oficiali din cadrul NATO au dezvaluit ca Franta are un plan de urgenta privind trimiterea a 8-10.000 de militari in Irak daca va fi nevoie de acest lucru.

In ceea ce priveste forta europeana de aparare, europenii au renuntat la propunerea de a infiinta un cartier militar al UE in Belgia, la Tervuren. In schimb, ministrii europeni de externe au fost de acord, in timpul unei recente intalniri la Napoli (Italia), sa infiinteze un comandament operational de mici dimensiuni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.